Meindert Tjoelker met stilte, bloemen herdacht

ROTTERDAM, 20 SEPT. Op verschillende plaatsen in het land is gisteravond stilgestaan bij de gewelddadige dood een week geleden van de dertigjarige Meindert Tjoelker in Leeuwarden.

In de Friese hoofdstad woonden duizenden mensen een korte plechtigheid bij op de plaats waar Tjoelker dodelijk gewond raakte tijdens een gevecht met vier mannen die hij had aangesproken op het in het water gooien van fietsen. Burgemeester H. Apotheker hekelde in een korte toespraak het “doorgeschoten individualisme” in de samenleving. Hij noemde Tjoelker een moedig man die iets deed “wat heel normaal” was.

Hierna liepen de vriendin van Tjoelker, Jennifer Zijlstra en familieleden van het slachtoffer samen met Apotheker en de Friese commissaris der koningin Hermans langs een bloemenmonument, waar ze hun eigen bloemen legden. Vervolgens schuifelden duizenden doodstil langs de plek om er kaarsen en bloemen te brengen.

De plechtigheid in Leeuwarden werd live door een van de landelijke televisiezenders gevolgd. De commerciële radiozender Radio 538 nam een minuut stilte in acht uit protest tegen het toenemende geweld op straat, evenals OOG Radio, een Gronings radiostation voor jongeren. Ook de landelijke muziekzender TMF ging om elf uur 'op zwart'. De Amsterdamse televisiezender AT5 staakte eveneens een minuut lang de uitzending. In beeld verschenen levensgroot de letters: HELP. In het Amsterdamse cafe De Schutter in de Voetboogstraat hadden bezoekers nauwelijks aansporing nodig om een minuut stilte in acht te nemen. Het cafe was de stamkroeg van Joes Kloppenburg, de student die vorig jaar werd doodgetrapt toen hij tussenbeide kwam in een ruzie. Rond het monument voor Kloppenburg in deze straat hadden zich zo'n honderd mensen verzameld. Vrienden van Kloppenburg legden er zonnebloemen neer. Het Gemeentevervoerbedrijf in de hoofdstad gaf gehoor aan de oproep tot een minuut stilte, maar taxichauffeurs leken zich er niet veel van aan te trekken.

In de Tilburgse binnenstad nam de horeca gisteravond twee minuten stilte in acht. Eén minuut stond symbool ter nagedachtenis aan Justus Hertig (28), die woensdag overleed als gevolg van eerder opgelopen messteken. De tweede minuut was een protest tegen het toenemende zinloze geweld. Na de ministerraad gisteren toonde premier Kok zich “ernstig ongerust” over de “gruwelijke gebeurtenissen” in Leeuwarden. “Het tempo waarin dergelijke gebeurtenissen plaatshebben in afschuwelijk.”