In the Soup

In The Soup (Alexandre Rockwell, VS, 1992). Morgen, ARD 0.40-2.15u., (tweetalig)

“Als-ie een vriend van je is, waarom breken we dan in?” De naïeve Adolpho Rollo, aspirant-filmregisseur, vraagt het zijn geldschieter Joe. Rollo, gespeeld door Steve Buscemi (Fargo, Trees Lounge) is 'in the soup' met Joe (Seymour Cassel), een licht-psychopatische crimineel die reageerde op de advertentie waarin de armoedige Rollo zijn script te koop aanbood.

In the Soup is een geestige variant op het gegeven van de berooide filmmaker die moeite heeft de huur te betalen en droomt van zijn meesterwerk. De film gaat over de romantiek van zo'n bestaan in de marge, dat de onschuldige, tamelijk normale hoofdpersoon noodgedwongen in de handen drijft van gekken en misdadigers. Zo wordt Rollo meegesleurd in de bizarre levensstijl van Joe, die zijn geld verdient met allerhande klusjes en graag ziet dat Rollo er 'iets artistieks' mee doet. Maar als Rollo zijn onbegrijpelijke script - waarin Nietzsche, Dostojewski en een engel figureren - voorleest, houdt Joe het al na een paar minuten voor gezien: “Adolpho, schiet mij. Want als je nog één regel voorleest, schiet ik jou neer.” Zoals in Woody Allens Bullets Over Broadway een mafiahulp betere toneelstukken blijkt te schrijven dan de schrijver zelf, heeft ook Joe een betere kijk op de filmgeschiedenis dan filmfreak Rollo: “Zeg het maar als ik er naast zit, maar 'ik hou van jou' klinkt altijd weer fris - hangt er gewoon vanaf wie het zegt.” Als Rollo zegt dat hij iets nieuws wil doen, als Renoir, Tarkowsky en Godard, zegt Joe dat hij niet zo met namen van schilders moet gooien.

In The Soup is een bescheiden low-budget komedie, die gaandeweg serieuzer wordt als de onderlinge verhouding van Adolpho en Joe zich verdiept. Na een hilarisch begin, waarin Jim Jarmusch nog opduikt als een schimmige tv-regisseur en Stanley Tucci als een melodramatische Franse oplichter, wordt de film hier en daar wat langdradig. Het einde is voorspelbaar: raad eens met welk verhaal Rollo, door Joe tot nieuwe inzichten gekomen, zijn oorspronkelijke script vervangt?

    • Sietse Meijer