Hogere lawaaiheffing

ROTTERDAM, 20 SEPT. De geluidsheffing die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor landingen op Schiphol zal aanzienlijk worden verhoogd. Dit staat in een voorstel tot wijziging van de Luchtvaartwet dat het kabinet voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd.

In de meeste gevallen zal de heffing ongeveer verdrievoudigd worden. De precieze hoogte ervan is afhankelijk van de grootte van het vliegtuig en de hoeveelheid lawaai die het maakt. De heffingen komen te liggen in de orde van enkele honderden guldens per landing.

De extra opbrengst is bestemd voor het isoleren van woningen in de directe omgeving van Schiphol. Tot dusverre zijn al 4.300 woningen geïsoleerd. In de nu aanbrekende tweede fase van het isolatieprogramma komen 14.000 woningen aan bod. Dit moet in 2003, wanneer de nieuwe parallelle Zwanenburgbaan in gebruik moet worden genomen, zijn voltooid. Met het project is een bedrag van ongeveer een half miljard gulden gemoeid.