Felle kritiek Gemser op het selectiebeleid van de schaatsbond

ZOETERMEER, 20 SEPT. Henk Gemser zou Henk Gemser niet zijn als hij tijdens de seizoenspresentatie van de schaatsbond geen kritiek leverde op de werkomstandigheden van rijders en coaches.

De gelouterde trainer deed gisteren tegen het winterse decor van de kunst-skibaan Snowworld in Zoetermeer een appèl op alle aanwezige bestuurders om de schaatscoaches meer te betrekken in de besluitvorming rondom selecties en selectiecriteria. Met het oog op de Winterspelen van volgend jaar in Nagano en de sterke concurrentie binnen Nederland voor de beschikbare tickets zal dat weer een heikel punt worden.

“De enige zekerheid die de rijders momenteel hebben is dat hun deelname aan de grote evenementen onzeker is”, ventileerde Gemser zijn ongenoegen tegenover de verbijsterde bestuurders. “De coaches ontberen momenteel een duidelijke stem in de besluitvorming. Zwart op wit zou ergens vastgelegd moeten worden dat een selectie pas rechtsgeldig is, als de coaches in de samenstelling zijn gekend. Er worden nu besluiten achter onze rug om genomen.”

Gemser botste vorig seizoen drie keer met de Commissie Kernploegen die binnen het sectiebestuur langebaan-schaatsen verantwoordelijk is voor het selectiebeleid. Twee keer was Falko Zandstra onderwerp van discussie en een keer werd de Friese coach verrast door een reglementswijziging waarvan hij niet op de hoogte was gesteld. “Dit kan alleen in de schaatswereld”, aldus Gemser. “Stel je voor dat Louis van Gaal de samenstelling van zijn elftal bij FC Barcelona moet voorleggen aan een commissie. Ik vraag geen dominante rol in het samenstellen van de ploegen. Wel een adviserende stem. Zoals het nu gaat kost mij dit karrevrachten negatieve energie.”

Gemser vindt niet alleen dat hij te weinig wordt gekend in de samenstelling van de kernploegen, ook de selectiecriteria zijn hem en zijn rijders een doorn in het oog. De officieuze wereldrecordhouder op de 1500 meter, Erben Wennemars, moet op het NK afstanden bij de eerste twee eindigen wil hij zich nog kwalificeren voor de Winterspelen. Dat geldt ook voor Ids Postma op de 1000 meter. Gemser: “Ids moet op die afstand alle World Cup-wedstrijden rijden. In dit opzicht zou NOC*NSF een ander advies moeten krijgen.”

De nieuwe bondsdirecteur van de schaatsbond KNSB, de Maastrichtenaar Jean Soons, luisterde met verbazing naar het betoog van Gemser. “This thing happens never again” zei hij na afloop geschrokken. Bondsvoorzitter Wim Schenk had de aanval zien aankomen. “Van Gemser weet je dat hij ergens mee komt. Hij kan het ontkennen, maar er is wel degelijk naar hem geluisterd. Wellicht was hij het niet eens met de besluitvorming. De Commissie Kernploegen is autonoom en zoekt voortdurend naar compromissen.”

De schaatsbond probeert een passend afscheid te organiseren voor Leen Pfrommer. De 'kampioenenmaker' en de KNSB konden het niet eens worden over verlenging van zijn contract. Gedacht wordt aan een receptie voor het Nederlands kampioenschap afstanden.