'Eenmaal andermaal...'

Infographic: Nationale overheden kunnen aardig wat verdienen aan de veiling van vergunningen voor mobiele telefonie. Zo betaalde MaxMobil de Oostenrijkse overheid bijna 800 miljoen gulden voor zo'n licentie. Dit komt neer op 93 gulden per Oostenrijker.

In Nederland kregen de twee huidige aanbieders van mobiele telefonie, PTT Telecom en Libertel, hun vergunning gratis. Een naheffing zou volgen, waarvan de hoogte gerelateerd is aan de prijs van de twee nieuwe licenties die Verkeer en Waterstaat dit najaar wil veilen.

Onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam wijst uit dat de hoogte van de internationale veilingprijzen vooral wordt bepaald door bruto binnenlands product, bevolkingsgroei en het aantal aanbieders van mobiele telefonie in een land. Volgens een hierop gebaseerd model zou de vergunning die enkele jaren geleden aan Libertel werd verleend, indien geveild, 990 miljoen gulden hebben opgebracht: 64 gulden per Nederlander.

In België bood Mobistar in 1995 op de veiling voor de tweede nationale licentie het meest: 58 gulden per inwoner. Belgacom moest vervolgens hetzelfde bedrag als naheffing betalen voor de licentie die het in 1993 ontving. Zou de Nederlandse overheid ditzelfde mechanisme hanteren, dan was de totale opbrengst van de PTT- en Libertel-vergunningen bijna 2 miljard gulden geweest: 128 gulden per Nederlander.

Voor de beoogde veiling van de twee nieuwe vergunningen voor mobiele telecommunicatie in Nederland dienden zich aanvankelijk meer dan twee partijen aan. Nu zij deze week lieten weten hun belangen te bundelen, is een veiling vermoedelijk overbodig en zal de staat de (niet schaarse) licenties gratis verlenen. In dat geval hoeven ook PTT Telecom en Libertel niets te betalen.

    • Jan Reinier Voûte