Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Corps Groningen: win de jackpot of sterf in je slaap

De dood van de achttienjarige student Reinout Pfeiffer vestigde deze week opnieuw de aandacht op de inwijdingsrituelen van studentencorpora.

GRONINGEN, 20 SEPT. “Met alle risico's van het spel trachten deze kansloze figuren de jackpot te winnen om aan alle onzekerheid een eind te maken. But being a gambler, the best that you can hope for, is to die in your sleep”, staat er in het boekje Introductietijd 1997 van het Groningse studentencorps Vindicat. Met de 'gambler' wordt een aankomend lid bedoeld en de 'jackpot' is het lidmaatschap. Het was ironisch bedoeld, maar het werd deze week in Groningen een trieste werkelijkheid.

De week daarvoor was er al een ernstig ongeluk gebeurd tijdens de zogeheten Zuidlaarder Nacht, toen een eerstejaars student die zijn roes lag uit te slapen in een weiland werd overreden door een busje dat werd bestuurd door een ouderejaars. De jongen raakte daarbij ernstig gewond.

Wat deze week een feestweek had moeten worden voor de eerstejaars studenten van het Groninger studentencorps, werd een nachtmerrie. De ongeveer vierhonderd aspirantleden zaten aan het einde van een zware introductieperiode en zouden afgelopen donderdag worden geïnaugureerd. Volgens de regels van het corps zouden ze vervolgens niet langer van alleen het linker pissoir gebruik hoeven te maken in de sociëteit en mochten ze plaatsnemen in de houten stoelen, bestemd voor de eerstejaars. De ouderejaarsstoelen zouden wel taboe blijven. Zo ook voor de achttienjarige student bouwkunde aan de Hanzehogeschool, Reinout Pfeiffer.

Pfeiffer had maandag echter nóg een feest te vieren. Het corpshuis aan de H.W. Mesdagstraat in Groningen had hem daar een kamer laten betrekken en dat moest volgens een aloude traditie van het Vindicathuis worden gevierd met het leegdrinken van een literfles jenever. Pfeiffer slaagde voor deze proef, maar moest dat met de dood bekopen. De volgende ochtend om elf uur werd hij door een huisgenoot dood gevonden. Pfeiffer zou een epileptische aanval hebben gehad en als gevolg daarvan in zijn kussen zijn gestikt.

“Een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden, waarvoor niemand verantwoordelijk kan worden gesteld”, zei S. Egels, rector van de senaat van Vindicat, woensdag. Nu de familie Pfeiffer bekend heeft gemaakt dat Reinout nooit aan epilepsie heeft geleden, is duidelijk geworden dat hij zich dood heeft gedronken.

Aan het huis in de H.W. Mesdagstraat hangt een plastic driewieler als een soort uithangbord. De ramen en gordijnen zijn gesloten. De bewoners zijn zwaar aangeslagen naar hun ouders vertrokken.

“Bij veel Vindicathuizen moeten nieuwe bewoners zich indrinken. Dit huis had de traditie om dat met een fles jenever te doen. Dat is nu op een vreselijke manier fout gegaan. Deze traditie zal dan ook wel worden gewijzigd”, zegt een Vindicater, die anoniem wil blijven. “De mores (regels) schrijven voor dat we over de vereniging niet naar buiten treden.” Toch wil hij er de nadruk op leggen dat “iedereen altijd 'nee' kan zeggen”. Volgens hem staan er geen “sancties” op als een traditie wordt verbroken.

De Vindicaters hebben volgens verschillende leden ten onrechte een slechte naam gekregen door dit incident. “Dit is een trieste zaak, maar het had overal kunnen gebeuren. Ook in een voetbalkantine”, zegt een ouderejaars. Het Groningse corps houdt er tijdens de introductieweken streng toezicht op dat er niet wordt gedronken door 'foeten'.

“Daarnaast was bij de dood van deze jongen geen sprake van welke ontgroening dan ook, het gebeurde in een studentenhuis dat door Vindicat is erkend”, zegt een student medicijnen. “Mensen die denken dat er bij het corps geen regels zijn, weten er niets van.” Eén ding weet hij wel zeker: “Dit zal nooit meer voorkomen.”