Bergetappe voor vader Tonkov

ROTTERDAM, 20 SEPT. De Rus Pavel Tonkov heeft de dertiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Giro-winnaar van 1996 had na een bergrit over 196 kilometer een voorsprong van ruim een halve minuut op de Spanjaard José Maria Jimenez.

Alex Zülle finishte als vijfde en behield de leiderstrui. Zijn ploeggenoot Laurent Jalabert kreeg na de etappe een tijdstraf van een minuut omdat hij in de laatste twintig kilometer reparaties laten verrichten aan zijn fiets. De Fransman heeft hij nu een achterstand van 10,08 op de Zülle.

De 28-jarige Tonkov fleurde met de fraaie overwinning de geboorte van zijn zoon Nicolas, afgelopen woensdag, op. De Girowinnaar van '96 behoorde vooraf tot de favorieten voor de eindzege, maar na een rampzalige eerste week bevindt hij zich met een achterstand van ruim een half uur kansloos in de middenmoot. “De geboorte van mijn zoon heeft me nieuwe motivatie gegeven”, zei Tonkov.

Ik dacht dat ik de enige was