Zülle slaat aanval Spanjaarden af in Ronde van Spanje

ROTTERDAM, 19 SEPT. De Spaanse formatie Kelme probeerde gisteren de heerschappij van Alex Zülle in de Ronde van Spanje te breken, maar de aanval slaagde slechts gedeeltelijk. De jonge Roberto Heras (23) kwam na 142 kilometer tussen Leon en Alto de Morredero als eerste over de streep maar kopman Fernando Escartin kwam echter geen seconde dichterbij Zülle in het algemeen klassement. De Zwitserse drager van de gele trui bleef voortdurend in het wiel van Escartin zitten.

In de eerste van de reeks bergetappes was het gemak waarmee ONCE-renner Zülle zich handhaafde frusterend voor zijn belagers. Laurent Dufaux van Festina, die op 36 seconden achterstand staat, was samen met Escartin (achterstand 2.17 minuten) de enige die door Zülle in de gaten moest worden gehouden. De aanval moest dus komen van Festina en Kelme. Tot aan de 20 kilometer lange slotklim gebeurde er vrijwel niets. ONCE controleerde, de rest wachtte af.

Op de El Morredero kwam Zülle al na drie kilometer alleen te staan. Laurent Jalabert was de laatste ploegmaat die afhaakte. José-Maria Jiminez (Banesto) plaatste de eerste demarrage en bouwde een voorsprong op. De geletruidrager volgde in een groep met Jeker en Dufaux van Festina, Escartin, Dominguez, Heras en Serrano van Kelme, Tonkov en Faresin van Mapei en de éénlingen Zaina, Richard en Clavero.

De Kelme-renner braken om beurten uit. De eerste poging mislukte. Dominguez achterhaalde Jiminez, maar kon niet volgen. Later probeerde Heras het. Hij passeerde Jiminez en finishte met 29 seconden voorsprong. Zülle werd vijfde en won in de sprint nog enkele seconden op Escartin en Dufaux. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Moerenhout finishte op 8.38 minuten achterstand als 52ste en was daarmee de beste Nederlander.