Wielrensters eisen vertrek dronken bondscoach

ROTTERDAM, 19 SEPT. Vijf wielrensters uit de nationale selectie hebben in een brief aan het bestuur van de Nederlandse wielrenunie (KNWU) laten weten niet verder te willen met bondscoach Piet Hoekstra. Yvonne Brunen, Edith Klep, Angela Hillenga, Debby Mansveld en Sandra Rombouts beschuldigen de trainer van buitensporig alcoholgebruik tijdens buitenlandse trips. Ook noemen ze de coach “ongemotiveerd” en “ondeskundig”. Hoekstra zou de rensters tevens voor “mongolen” hebben uitgemaakt.

De vijf hebben de bond gevraagd in te grijpen. Naar eigen zeggen lopen ze gevaar als ze in het buitenland in een auto moeten stappen die door een benevelde Hoekstra wordt bestuurd. Voor KNWU-voorzitter Joop Atsma komen de beschuldigingen van het vijftal als een totale verrassing. “Aan het begin van het seizoen hebben we goede afspraken gemaakt met de vrouwen. Pas uit de brief heb ik vernomen dat het niet meer botert tussen de rensters en de coach.” Atsma wil eerst alle betrokken partijen horen alvorens eventuele maatregelen te nemen.

Voor het vijftal is echter geen weg meer terug. “Wij gaan niet door met die man. Het is hij eruit of wij”, stellen Hillinga en Mansveld. Op advies van de bond gaan de rensters dit weekeinde niet naar Heerlen, waar Hoekstra het trainingskamp voor de WK leidt. “Edit Klep en ik zijn opgenomen in de selectie, maar wij gaan nu naar een alternatief trainingskamp”, zei Mansveld.

Twee weken geleden uitte ook Leontien van Moorsel haar ongenoegen over de bondscoach. De renster kwam in aanvaring met Hoekstra, omdat ze als Nederlands kampioen geen uitnodiging had gekregen voor het WK tijdrijden. “Ik heb toen gezegd wat me dwars zat, en nu doen de meiden van de nationale ploeg hetzelfde. Ik sta daar verder buiten. Het grootste probleem van Hoekstra is dat hij niet kan communiceren met de rensters. Dat geeft hij zelf ook toe. Ik vind Hoekstra niet geschikt als bondscoach.”

De briefschrijfsters wijzen erop dat eerder dit seizoen ook al problemen zijn geweest met Hoekstra. Volgens Hillinga verliep de samenwerking met de coach vooral tijdens de Tour slecht. “Hij beloofde beterschap, maar na een week ging het alweer mis. Hoekstra functioneerde niet meer.”

Ingrid Haringa, tevens assistent-trainer, Meike de Bruijn en Daniëlle Moonen, allen lid van de Nationale selectie, hebben de brief niet ondertekend. Bondscoach Piet Hoekstra was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.