Wales kiest nipt voor eigen assemblee

LONDEN, 19 SEPT. De instelling van een nationale volksvertegenwoordiging voor Wales gaat door, al steunt maar één op de vier inwoners van Wales die bestuurlijke decentralisatie. Dat heeft de Britse premier Blair vanmorgen gezegd na het bekend worden van de uitslag van het referendum over regionale autonomie.

De Labour-premier zei: “We zijn gekozen op grond van onze belofte dat we de grondwet moderniseren. We maken waar wat we in het vooruitzicht hebben gesteld.”

Blair verklaarde zeer verheugd te zijn over het resultaat van het referendum van gisteren in Wales, ondanks de minimale meerderheid voor zelfbestuur: 50,3 procent stemde voor, 49,7 procent tegen. Het verschil bedroeg nog geen zevenduizend stemmen. De opkomst was 51,3 procent.

Het zag er vannacht lang naar uit dat het plan om Wales voor het eerst in vijfhonderd jaar weer een parlement te geven geen meerderheid zou halen. Pas de uitslag in de allerlaatste van de 22 regio's waarin Wales verdeeld is, Carmantenshire, deed de balans doorslaan naar decentralisatie. Uiteindelijk stemden elf regio's voor en elf tegen, waaronder Cardiff.

Tegenstanders van een assemblee in Cardiff riepen de Labour-regering vanmorgen op de decentralisatieplannen te heroverwegen. “Deze uitslag laat zien dat Wales geen beperkt zelfbestuur wil”, zei Michael Ancram, de woordvoerder van de Conservatieven over constitutionele aangelegenheden. “Zo'n minimale meerderheid bij zo'n lage opkomst biedt onvoldoende democratische basis voor een grondwetsherziening.”

David Davies, prominent tegenstander van beperkt zelfbestuur, zei dat het referendum Wales verdeeld had achtergelaten. “De uitslag heeft het industriële zuiden van het agrarische noorden gescheiden. Het resultaat zet Engels sprekende Welshmen tegen Welsh sprekende Welshmen op. Dit is een droeve dag voor Wales.”

De Britse minister voor Wales, Ron Davies, sprak juist over “een van de mooiste en belangrijkste morgens in de historie van onze natie”. “Wales neemt het lot in eigen handen. Het blijft niet achter bij de decentralisatie die zich in heel het Verenigd Koninkrijk voltrekt.” Hij erkende dat de uitslag nipt was, maar wees op de grote winst die de voorstanders van een eigen parlement hebben geboekt sinds het laatste referendum, achttien jaar geleden. Destijds stemde maar 11,8 procent van de bevolking voor beperkt zelfbestuur, 46,5 procent was tegen en de rest bleef thuis.

De assemblee in Cardiff krijgt minder vergaande bevoegdheden dan het parlement in Edinburgh dat vorige week in een referendum door driekwart van de Schotse stemmers werd gesteund. De zestig leden tellende volksvertegenwoordiging kan geen belasting heffen, maar krijgt wel het beheer over de zeven miljard pond aan overheidsgeld die jaarlijks in Wales wordt besteed.