Voetbal op tv inzet geschil RVU en NOS

ROTTERDAM, 19 SEPT. De educatieve omroep RVU heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het NOS-bestuur om op 1 oktober opnieuw gelijktijdig twee voetbalwedstrijden in de Champions League uit te zenden. Dat schrijft RVU-directeur P. Westerhoud vandaag in een brief aan het dagelijks bestuur van de NOS.

Een van de twee Champions League-wedstrijden zal te zien zijn op Nederland 3. De zendtijd van de RVU komt daardoor te vervallen. Deze week werden ook al twee voetbalwedstrijden gelijktijdig op twee publieke zenders uitgezonden. Volgens de omroep is de grote hoeveelheid voetbal op televisie “in strijd met de aard van de publieke omroep.” Westerhoud schrijft voorts: “Buiten kijf staat dat de niet-voetballiefhebber door de programmering schromelijk in de kou wordt gezet.”

De RVU meent dat gelijktijdige uitzending van twee voetbalwedstrijden in strijd is met de omroepreglementen. Die staan niet toe dat tegelijkertijd twee sportprogramma's worden uitgezonden. In het 'coördinatiereglement televisie' zou onomwonden zijn vastgesteld dat de uitzendingen van de publieke omroep in de categorie sport elkaar niet mogen overlappen. Het NOS-bestuur zou daarnaast onvoldoende rekening hebben gehouden met de belangen van de RVU. Bovendien zou het NOS-bestuur zich te weinig inspannen om de verloren zendtijd te compenseren.

Een woordvoerder van de NOS wil niet ingaan op de bezwaren van de RVU. Hij verwijst naar de onafhankelijke geschillencommissie van de NOS, die zich over de zaak zal buigen. Als de te volgen procedures te lang gaan duren, overweegt de RVU naar de rechter te stappen, schrijft voorzitter Westerhoud in zijn brief.

Afgelopen woensdagavond werden voor het eerst twee wedstrijden in de Champions League gelijktijdig uitgezonden op Nederland 1 en op Nederland 2. In totaal keken 3,15 miljoen mensen, meldt de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS. De kijkcijfers tonen aan dat bij aanvang 1,7 miljoen kijkers Juventus-Feyenoord bekeken en 1,4 miljoen PSV-Dynamo Kiev. Het aantal kijkers naar de wedstrijd van PSV steeg gaandeweg tot 2,4 miljoen. Dat was het gevolg van het teleurstellende verloop van de wedstrijd voor Feyenoord (eindstand: 5-1), aldus een medewerker van de KLO.