Turner schenkt VN miljard dollar

NEW YORK, 19 SEPT. Ted Turner, oprichter van de televisiezender CNN, schenkt één miljard dollar uit zijn privévermogen aan de Verenigde Naties. Het bedrag wordt in aandelen over een periode van tien jaar ter beschikking gesteld van een nog op te richten fonds dat VN-programma's ondersteunt. De programma's betreffen het milieu, hulp aan vluchtelingen, de bestrijding van ziekten in de wereld en het opruimen van landmijnen.

Turner kreeg gisteren in New York een prijs van een Amerikaanse organisatie die zich ten doel stelt VN-programma's te ondersteunen. In zijn dankwoord kwam hij met zijn verrassende aankondiging. Hij zei dat hij zichzelf een paar plaatsen lager op de lijst van de rijkste mensen op aarde wil zetten. Turner voegde daaraan toe dat zijn vermogen begin dit jaar 2,2 miljard dollar bedroeg, maar dat het sindsdien tot 3,2 miljard dollar is toegenomen, vooral door de koersstijging van zijn aandelen. “Alles wat ik met die miljard dollar weggeef is wat ik in negen maanden heb verdiend”, aldus Turner. “Ik ben niet armer dan ik negen maanden geleden was en de wereld wordt er beter van.”

Later gisteren riep hij in een vraaggesprek met Larry King van CNN “elke rijke” in de wereld op geld voor de VN ter beschikking van zijn nieuwe fonds te stellen. “Als je rijk bent kun je een brief van me verwachten”, zei hij. Turner hekelt regelmatig met naam en toenaam multimiljonairs die niets of naar zijn mening te weinig aan liefdadigheid doen. “Wat heb je aan geld dat op de bank staat? Het is behoorlijk zielig zo met je geld om te springen”, zei hij eerder dit jaar.

Turner heeft zich al eerder laten kennen als een krachtig voorstander van de VN en als een criticus van het Amerikaanse regeringsbeleid jegens de VN. De schuld van de VS aan de VN in de vorm van achterstallige contributie en betalingen voor vredesmissies is inmiddels opgelopen tot anderhalf miljard dollar. De VN hebben een jaarlijkse begroting van 1,3 miljard dollar voor hun bureaucratische werkzaamheden en geven per jaar ongeveer evenveel uit aan vredesoperaties. De vele VN-organisaties voor humanitaire doelen hebben hun eigen begrotingen. (AP)