Tien doden bij aanslag op toeristen in Kairo

KAIRO, 19 SEPT. Bij de aanslag op een bus met Duitse toeristen bij het Egyptisch Museum in Kairo zijn gisteren 10 mensen gedood. Het was de eerste dergelijke aanslag in Egypte sinds anderhalf jaar, toen 17 Griekse toeristen bij de pyramiden werden doodgeschoten. De slachtoffers van gisteren zijn negen Duitsers en de Egyptische chauffeur van de bus. De daders gooiden brandbommen in de bus.

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken was een van de daders, Saber Abu el-Ela, ontsnapt uit een psychiatrisch ziekenhuis waaruit hij was opgenomen nadat hij drie buitenlanders had doodgeschoten in Hotel Semiramis Intercontinental Hotel, vier jaar geleden. 'De Gek van het Semiramis keert terug', luidde de kop vanochtend in een Egyptische krant. Ook Sabers broer Mahmoud is opgepakt.

Egyptische functionarissen deden hun uiterste best de aanslag te dissociëren van de aanvallen op de lucratieve toeristenindustrie door moslim-extremisten die Egypte proberen te destabiliseren. “Toerisme is niet het doelwit, en toeristen zijn niet het doelwit”, zei minister van Toerisme Mamdouh el-Beltagi. “Dit is geen politieke of terroristische actie, maar een criminele door een geestelijk gestoorde persoon en zijn broer.”

Egypte vreest negatieve gevolgen voor het toeristenseizoen, dat volgens reisorganisaties uitzonderlijk goed beloofde te worden. De toeristenindustrie, een van de zuilen van de Egyptische economie, heeft in de eerste helft van de jaren negentig zwaar geleden onder de aanslagen van moslim-extremisten. De autoriteiten hadden de moslim-extremisten echter genadeloos teruggeslagen, en hun werkterrein tot zuidelijke provincies beperkt. (AFP, Reuter, AP)