Thuiswedstrijd

De wereld is een global village geworden, maar Nederlandse bedrijven zitten toch het liefst op loopafstand van elkaar. KPN, in de jaren zeventig door de Staat naar Groningen verbannen, grijpt de splitsing van het bedrijf aan om terug te keren naar Den Haag, dicht in de buurt van oliemultinational Shell.

Philips gaat op zoek naar een nieuw hoofdkantoor op een Amsterdams industrieterrein, gezellig naast de financiële conglomeraten ABN Amro en ING. De jacht van Philips op een nieuw hoofdkantoor in de Randstad is goed nieuws voor vastgoedmakelaars. De voetbalmakelaardij zal minder gelukkig zijn met het nieuws. Want wat gaat er gebeuren met Philips Sport Vereniging, als de hoofdsponsor uit Eindhoven vertrekt? Als het elektronicaconcern financieel afscheid neemt van PSV, is de kans groot dat de club dit jaar voor het laatst met dure topspelers in de Champions League mocht figureren. Houdt Philips de eigen sportvereniging onder haar hoede, dan doemt een ander probleem op voor PSV. Blijven we in Eindhoven, waar we groot en belangrijk zijn, of nemen we genoegen met een plaats als nummer twee in Amsterdam? “Als we gaan verhuizen, dan zal PSV zeker de eerste club van de hoofdstad willen worden”, zei president-commissaris Floris Maljers van Philips in mei al tijdens de aandeelhoudersvergadering. De werknemers van ABN Amro en Philips kunnen straks de lunchpauze gebruiken om buiten hun supportersrelletjes uit te vechten.

    • Marcella Breedeveld