Studenten wijzen code voor ontgroeningen af

UTRECHT, 19 SEPT. De organisatie van studentenverenigingen LKvV voelt weinig voor een gedragscode die paal en perk moet stellen aan overmatige alcoholconsumptie en aan fysiek en geestelijk geweld op gezelligheidsverenigingen. Dat zegt woordvoerder E. van Buiten van de LKvV.

Hij reageert daarmee op het voorstel van minister Ritzen om met studentengezelligheidsverenigingen, hogescholen en universiteiten afspraken te maken over de kennismakingsperiode bij verenigingen en de periode daarna.

Directe aanleiding is de dood van een 18-jarige eerstejaarsstudent in Groningen. De student was aspirant-lid van de vereniging Vindicat atque Polit en overleed na zijn inwijding in een studentenhuis. De jongen, een epilepsiepatiënt, zou een liter jenever hebben gedronken.

Kort daarvoor raakte een ander aspirant-lid van de vereniging zwaargewond doordat een ouderejaars 's nachts bij een introductiefeest met een busje over hem heen was gereden.

Het plan van Ritzen is naar de mening van de LKvV “overbodig”. De organisatie meent dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat verenigingen onverantwoordelijk handelen bij ontgroeningen. Wat Ritzen wil is al aanwezig, verenigingen nemen hun verantwoordelijkheid, aldus een woordvoerder. “Ongelukken zijn jammer genoeg niet altijd te voorkomen, ook niet met een op papier vastgelegde code.” Het ongeluk had zich net zo goed op een voetbalclub kunnen voordoen, aldus de woordvoerder.

Ritzen wil de code niet alleen laten gelden voor de ontgroeningsperiode maar ook daarbuiten. “De afgelopen jaren hebben studentenverenigingen zich ingespannen om hun profiel beter af te stemmen op de hedendaagse student. Maar ik constateer dat maatregelen onvoldoende hebben gewerkt.”