Spanning na aanslag in parlement Albanië

TIRANA, 19 SEPT. In Albanië is de spanning opgelopen nadat gisteren in het parlement een socialistische parlementariër een collega van de oppositie neerschoot.

De socialistische parlementarier Gafur Mazreku schoot gisteren bij het cafetaria in het parlementsgebouw zonder enige zichtbare aanleiding vier kogels af op Azem Hajdari, parlementslid van de oppositionele Democratische Partij en voorzitter van de defensiecommissie van het parlement. Hajdari werd twee keer in de borst en twee keer in een been geraakt. Hij werd later gisteren naar Italië overgevlogen en verkeert niet in levensgevaar.

Hajdari en Mazreku waren woensdag al met elkaar op de vuist gegaan tijdens een debat over de verhoging van de BTW, maar later hadden ze zich weer verzoend: Albanese kranten publiceerden donderdag foto's van de twee terwijl ze elkaar de hand schudden. Mazreku is gisteren na zijn daad in staat van beschuldiging gesteld wegens poging tot moord.

Sali Berisha, oud-president en leider van de Democratische Partij, greep de aanslag op Hajdari - leider van het studentenprotest tegen het communistische bewind in 1991 - aan voor een felle aanval op de regerende socialisten. Hij bestempelde president Rexhep Meidani en premier Fatos Nano - beiden socialisten - als “een moorddadige kliek” en het door de socialisten gedomineerde parlement als “een parlement van criminelen”. Tweeduizend aanhangers gaven gevolg aan zijn oproep, de straat op te gaan. Vanochtend ontplofte een bom bij het kantoor van de socialisten in Shkodër; de explosie wordt in verband gebracht met de spanning.

President Meidani noemde gisteren in een tv-toespraak de aanslag op Hajdari “een primitieve wraakactie” die “onze pogingen ondermijnt om de politieke en sociale situatie te stabiliseren.” Meidani hekelde Berisha: hij vond het “onverantwoordelijk” tot betogingen op te roepen in een tijd waarin nog veel Albanezen wapens in huis hebben. De socialistische regering poogt al sinds haar aantreden twee maanden geleden de Albanezen ertoe te brengen de 800.000 wapens, die begin dit jaar in handen van de bevolking vielen, in te leveren. Er zijn 100.000 wapens ingeleverd. (Reuter, AFP)