Schrijver Iran veroordeeld

BONN/ TEHERAN, 19 SEPT. De Iraanse schrijver en journalist Faraj Sarkuhi is gisteren in Teheran tot een jaar gevangenis veroordeeld wegens propaganda tegen de Islamitische Republiek Iran, aldus de Berlijnse krant Tagesspiegel. Omdat het voorarrest van de straf wordt afgetrokken, komt de journalist begin volgend jaar vrij. De Tagesspiegel had het nieuws van Sarkuhi's echtgenote, die een boodschap van haar man op haar antwoordapparaat vond. De Iraanse media hebben geen melding gemaakt van de uitspraak.

Duitsland, waar Sarkuhi's vrouw en kinderen wonen, heeft zich het lot van de journalist zeer aangetrokken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, heeft de onzekerheid over Sarkuhi's lot genoemd onder de factoren die een normalisering in de weg staan tussen de Europese Unie en Iran. De ambassadeurs van de EU-landen zijn afgelopen april uit Teheran teruggeroepen na de uitspraak van een Duitse rechtbank dat het Iraanse leiderschap opdracht had gegeven tot de moorden op vier Iraanse Koerden in Berlijn in 1992.

Het toenmalige Iraanse leiderschap is vorige maand - op Opperste Leider Khamenei na - afgetreden, en onder de nieuwe president, hojatoleslam Mohammad Khatami, zijn inmiddels diverse oproepen tot de EU gericht de ambassadeurs weer terug te sturen. Sarkuhi was onder een groep van 134 schrijvers die in 1994 een verklaring tekenden voor vrijheid van meningsuiting en tegen de censuur. (Reuter, AFP, AP)