Returnwedstrijd formaliteit; Roda JC velt zwak Hapoel in half uur

ROTTERDAM, 19 SEPT. Voor Roda JC zijn de twee wedstrijden tegen het zwakke Hapoel Beer Sheva leuke oefenpartijtjes. De Limburgse ploeg maakte in de Nederlandse competitie in vijf wedstrijden slechts acht doelpunten. Maar ver weg van huis tegen de Europa Cup-opponent uit Israel werd in de eerste helft in een tijdbestek van twintig minuten tijd vier keer gescoord. Na rust stond Roda genadig een treffer van de thuisploeg toe.

De 4-1 overwinning voor de Nederlandse bekerwinnaar maakt de return over twee weken tot een formaliteit. “We moeten er maar een leuke wedstrijd van proberen te maken”, zei Roda-trainer Martin Jol gisteravond. “Het zou mooi zijn als het een hoge uitslag wordt. We hadden nu ook meer moeten scoren, maar ik neem mijn spelers niets kwalijk. Ze zijn niet gewend zo veel ruimte te krijgen.”

Het zwakke Hapoel Beer Sheva, een middenmoter in de eigen competitie, zal voor niets de lange reis naar Kerkrade moeten maken. De Roda-selectie deed dertien uur over de reis naar de stad in de Negev-woestijn. Om goed van die vermoeienissen te kunnen herstellen, arriveerden trainer Martin Jol en zijn mannen al maandagavond, drie dagen voor de wedstrijd, op de plaats van bestemming. Niets werd aan het toeval overgelaten.

Jol, die alleen als speler Europees voetbal had meegemaakt, had vooraf nog gewaarschuwd voor te veel optimisme. Het was erg warm in Beer Sheva, het veld was van een erbarmelijke kwaliteit en, zo werd verteld, het kon met behulp van het fanatieke publiek weleens spoken in de woestijn. “Het wordt echt niet zo gemakkelijk”, voorspelde een bezorgde Jol, die ook op de Europese uitslagen van andere clubs uit Israel had gewezen.

Tot zijn grote opluchting kreeg de Scheveninger ongelijk. Na 34 minuten stond het al 0-4 en kon de trainer rustig met een sigaretje in de mond tegen de dug-out leunen. De ploeg van Hapoel Beer Sheva, geleid door 12-voudig Israelisch oud-international Ben Tabak, liet zich als een stel makke schapen afvoeren.

De Roda-spelers kregen alle ruimte om te combineren en de doelpuntenmakers, de Belg Van Houdt en de Hongaar Torma (beiden twee keer), hoefden de ballen er maar in te tikken. “Ik heb nog nooit zo veel voorzetten gezien van Roda”, zei Jol lachend.

Het thuispubliek reageerde woedend op de wanprestatie van Hapoel en keerde zich tegen de eigen ploeg. Vanaf de tribunes werd beledigende taal geroepen. Vooral clubvoorzitter Lahav moest het ontgelden. Hij werd een dief genoemd omdat hij aan het einde van vorig seizoen zeven spelers had verkocht.

Het gemor verstomde even toen de thuisploeg na rust zo waar wist tegen te scoren. Roda vond het blijkbaar wel genoeg en zo kon de talentvolle invaller Benayoun, pas 17 jaar en een voormalig stagiar van Ajax, doorbreken namens Hapoel. Hij dook vervolgens erg makkelijk over Roda-keeper Damjanac heen. Scheidsrechter Ibanez gaf er een strafschop voor en Benayoun zelf zorgde voor de eerste treffer.

Twee minuten maakte dezelfde speler bijna ook nog 2-4 na een goede actie. Dat zou echter te veel van het goede zijn geweest. Het bleef dus 1-4. “Je weet vooraf toch nooit hoe je de kracht van zo'n ploeg moet inschatten”, zei Roda-trainer Jol over de zwakke tegenstander. “Maar deze ploeg was zeker niet de ploeg van vorig jaar. Want toen wonnen ze hier wel de beker. Ach, dit is mooi. Jongens als Torma en Van Houdt weten nu ook weer dat ze kunnen scoren.”

De Limburgers zouden bovendien verder kunnen komen dan de tweede ronde, want het Europa Cup 2-toernooi is dit jaar zwakker bezet dan ooit.