Ramsj

Bellocq: Photographs from Storyville, the red-light district of New Orleans

Geb. Jonathan Cape 1996 van ƒ 176,- voor ƒ 89,50. De Verbeelding Amsterdam. Van Gennep Amsterdam.

Mark Junge: J.E. Stimson, photographer of the West.

Geb. University of Nebraska Press 1985, van ƒ 81,50 voor ƒ 32,50. De Verbeelding. Van Gennep.

Nieuwe editie van de befaamde, pas in 1970 ontdekte foto's van E.J. Bellocq, een raadselachtige figuur die omstreeks 1912 de bordelen van Storyville afliep om daar tientallen prostituees op zijn glasplaatnegatieven vast te leggen. Het zijn pure, onopgesmukte foto's, die ondanks de troosteloze kamertjes waarin de veelal naakte modellen poseren, een sfeer uitdragen van grote intimiteit (ook al heeft een onbekende vandaal op sommige foto's de hoofden van de vrouwen met ruwe hand doorgekrast). Het voorwoord is van Susan Sontag. In dezelfde periode ongeveer als Bellocq, was ook J.E. Stimson actief, de fotograaf bij uitstek van het pioniersleven in het westen van Amerika. Het boek van Junge geeft een veelzijdig beeld van Stimsons werk: zowel natuurfoto's en portretten, als stadsgezichten en foto's van de industriële dynamiek uit die tijd.

    • Henk Lagerwaard