Onderzoek Van Miert vertraagd

BRUSSEL, 19 SEPT. Het Europees onderzoek naar de rechtmatigheid van de technolease-constructie tussen Philips en Rabobank zal enkele maanden vertraging oplopen. De ambtenaren van Europees commissaris voor concurrentiebeleid Karel van Miert wachten nog op gegevens van de Nederlandse regering. Daarnaast is het onderzoek nog steeds niet officieel aangekondigd in EU-organen.

Nederland heeft volgens de woordvoerder van Van Miert al aangekondigd de gevraagde gegevens snel te verstrekken. Daarnaast zal ook de officiële aankondiging in het ambtsblad van de EU binnenkort volgen. Deze aankondiging bleef tot op heden uit wegens vertraging op de vertaalafdeling in Brussel.

Na deze officiële melding hebben betrokken partijen nog een maand de tijd om te reageren. Daarna komt het onderzoek daadwerkelijk op gang. Dat onderzoek hoeft niet noodzakelijkerwijs lang te duren. Van Miert hoopt nog voor het einde van dit jaar een oordeel te kunnen vellen.

De Belgische eurocommissaris besloot in april de technolease-constructie aan een officieel onderzoek te onderwerpen. Philips verkocht begin jaren negentig zijn technologische kennis aan de Rabobank en “least” deze nu weer terug.

Daarbij zou de Nederlandse staat mogelijk belastingvoordelen hebben gegeven aan een of beide ondernemingen. Dat zou in strijd zijn met de Europese concurrentieregels. Van Miert verwachtte oorspronkelijk rond deze tijd met een uitspraak te kunnen komen.

Over de kans van slagen van het EU-onderzoek wordt verschillend gedacht. Bij technolease speelt de complicatie dat Europese lidstaten zogeheten 'fiscale autonomie' hebben.

Dat is ook het hart van het Nederlandse verweer: ieder land heeft de vrijheid zijn eigen fiscale wetten te stellen en bij technolease was slechts sprake van reguliere wetstoepassing. Dus niet van staatssteun. (ANP)