NACHTHONGER- TOP 20 (2)

Alle genoemde ingrediënten van de ingestuurde nachthonger-recepten zijn verwerkt. Zoet verliest het dik van hartig. Gezond fruit scoort het laagst. Alleen de banaan doet mee in de nacht: banaan gerold door chocolade hagelslag of muesli, banaan besmeerd met pindakaas of sambal.

Enkele lezers blijken 's nachts hun heil te zoeken bij een bordje stevige warme pap met boter en suiker. Na het eten vallen ze als een blok om. Gedronken wordt er 's nachts ook en heus niet alleen melk met honing, warme chocolademelk en thee. Rode en witte wijn, whisky, port, sherry, rum, advocaat... en koffie. Het zijn vooral de hartige vuurtorens die favoriet zijn. Stapels van pittige zaken die met behulp van mayonaise, mosterd, ketchup, pindakaas, pindasaus en sambal aan elkaar worden gekit. En ook olie, boter en bouillon bewijzen goede diensten als glijmiddel: gortdroge, gerimpelde restjes kunnen wel wat nats gebruiken. De fundering van de op te richten torens bestaat uit brood, toast en crackers, waarop iets kleverigs wordt gesmeerd. Hierop komt een derde laag van echt eten: plakjes komkommer, tomaat, ui, die worden toegedekt met kaas, ei, vleeswaren en dergelijke. Soms ook wel alle drie tegelijk.

In de Nederlandse nachthongerkast staan de volgende zaken paraat: blikjes met vis (tonijn, zalm, sardientjes, ansjovis, makreel, schelvislever). Blikken met bonen (bruine, witte in tomatensaus en flageolets). In de koelkast is altijd wel een ei, een bonkje kaas en een plastic bakje met een restje 'winkel-salade' te vinden.

De top 20 lijst van meest gebruikte nachthonger-ingrediënten ziet er als volgt uit:

1. kaas, alle soorten Nederlandse en buitenlandse

2. ei, gekookt, gebakken, geklutst, geroerd

3. tomaat

4. mayonaise

5. ui/lente-ui

6. restje koude aardappel

7. pindakaas/pindasaus

8. restje koude pasta

9. knoflook/sambal

10. tonijn uit blik

11. ansjovis uit blik

12. restjes vlees: koude gehaktbal, ontbijtspek, ham, salami

13. kruiden uit een potje: kerrie, paprika, nootmuskaat, tijm

14. mosterd

15. ketchup

16. komkommer

17. augurk

18. olijven

19. pakjes 'snelle' soep/bouillon blokjes

20. sardientjes uit blik

Een enkele keer werd in een brief een wufte delicatesse genoemd: namaak kaviaar, avocado, Vietnamese vissaus, Spaanse peper, kalkoen, steranijs en 's nachts in eigen tuin geplukte verse tuinkruiden.

Uit de nachthonger inzendingen nu een 'voorbedachten rade recept' voor geflambeerde flensen van J.H.v.d.S. te A.a.d.R., die schrijft:

“Bij het gasfornuis stond altijd een fles rum klaar. En ik zorgde voor ijs-gevulde flensen in de diepvries. Vaag herinner ik met dat het een Deens product was. Twee stuks in een kleine koekenpan. Binnen een week van onderbroken nachtrust weet je hoeveel rum er in de soeplepel nodig is om de bevroren flensen precies zodanig door de brandende rum te laten ontdooien dat die net in de flensen is getrokken en ze een 'hete' bijt hebben, zonder het ijs te smelten. Warm en koud, zaaalig. Met enige ervaring lag ik na 8 minuten weer in bed!”

    • Anne Scheepmaker