Mijnheer Pad denkt alleen aan geld

Steps on Stage, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Van 24 t/m 28 sept in Rotterdam, Museumpark. Workshops: dagelijks van 13.00-18.00 u. Voorstelling 'Wind in de wilgen' van 14.00- 16.15 u., behalve op vrijdag, dan van 19.00- 21.15 u. ƒ 10,- voor volwassenen, kinderen ƒ 7,50. Stempelkaart voor workshops ƒ 2,50. Informatie: 0900 8998890 (44 ct p/min) tijdens het Festival, daarbuiten 010 4048422.

Als de Rat en de Mol gaan picknicken nemen zij 'kouwe kip' mee en: 'kouwetongkouwehamkouwerosbiefaugurk- enslakadetjestuinkerscornedbeefgemberlimonadespuitwater.' In een bootje roeien ze naar een mooie plaats aan de waterkant. Het is voor het eerst dat de Mol in een boot zit, voor het eerst waarschijnlijk ook dat hij boven de grond eet. Op de tekeningen van Ernest Shepard in De wind in de wilgen, een beroemd Engels kinderboek van Kenneth Grahame, is te zien hoe verrukt hij is over het water, de zon en de bomen. Vanaf volgende week kun je in Rotterdam ook op het toneel zien hoe gezellig de Mol en de Rat het samen hebben.

Tijdens 'Steps on stage', het eerste jeugdtheaterfestival voor en door kinderen, spelen vijftig toneelspelers van rond de twaalf jaar de voorstelling 'De wind in de wilgen.' Zij zitten allemaal op de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland, waar je al vanaf je vijfde les kunt krijgen in toneelspelen, zingen en dansen.Van 24 tot en met 28 september is hun voorstelling elke dag in Rotterdam te zien. Er doet één volwassene mee, Barrie Stevens. Hij is al tweeënvijftig en werkt al heel lang bij het theater en voor de televisie. Misschien ken je hem wel uit de jury van de Sound Mix Show. Hij speelt nu mijnheer Pad, die alleen maar aan zichzelf en aan geld denkt.

Het 'Steps on stage'-festival is niet alleen voor fans van De wind in de wilgen. Het is vooral bedoeld voor wie later zelf acteur wil worden, of iets anders in het theater wil gaan doen. Elke dag zijn er workshops. Bij 'decorbouw' kun je een maquette maken van het decor, een heel klein uitgevoerd model van piepschuim en kaasdoek. Zo kun je bijvoorbeeld bedenken hoe je de rivier van de Mol en de Rat namaakt. Bij 'kostuum' maak je je eigen rattenpak, konijnenvoeten, paddenhanden, egelmuts of muizenoren. Aan het eind van de dag is er een modeshow om je kostuum te showen.

Tijdens de modeshow wordt ook gedanst, op toepasselijke muziek van Saint Saens: Carnaval des Animaux (carnaval van de dieren). Het wordt live gespeeld door twee muzikanten. Droom je van een toekomst als danser, dan kun je hier vast als een konijn rondhupsen of als een paard rondklossen. Tenslotte is er de mogelijkheid zelf poppenkastpoppen te maken en daarmee op te treden.

Behalve Barrie Stevens is iedereen die optreedt tijdens het festival kind. Op woensdag spelen de Mambo Kids swingende muziek uit het Caribisch gebied, zoals de samba en de lambada. Zaterdag trommelen drie kinderen van twaalf uit Brussel op hun djembé, een Afrikaanse trommel gesneden uit een boomstam, bespannen met een geitenvel. Op zondag is er een optreden van circus Rotjeknor, een kindercircus voor kinderen vanaf zes jaar, met trapezekunsten, jongleren en acrobatiek.

Natuurlijk kun je tijdens 'Steps on stage' ook gewoon rustig gaan picknicken, net als de Mol en de Rat. Je moet wel eerst zelf je brood smeren in het Paddenstein Restaurant, en er 'paddensap' bij drinken. Dat smaakt naar grenadine.

    • Judith Eiselin