Maak Nederlands oudste tekening af

Grote opwinding! Vorige week is de oudste tekening van Nederland ontdekt in Limburg, maar niemand weet wat het voorstelt. Want de steen waarop iemand twaalfduizend jaar geleden een schetsje heeft gemaakt is gebroken en de andere helft is nog altijd zoek. Op de steen is alleen nog een driehoekje met dwarsstreepjes te zien.

De grote kras links heeft er niets mee te maken. Die is waarschijnlijk ontstaan toen de steen geraakt werd door een ploeg. Door die knal is de steen ook gebroken, denken de archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden die de steen hebben gevonden. Wat stelt de tekening voor? Wat ontbreekt er nog? Is het een tent, een dier, een mens of iets waar nog niemand aan denkt?

De Kinderpagina schrijft een prijsvraag uit om de raadselachtige tekening af te maken. De winnaar krijgt een speciale rondleiding in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, en krijgt de echte steen te zien. (Hij of zij mag een paar vriendjes meenemen). We weten ongeveer hoe groot de betekende steen was. Het gaat om een 'klopsteen', die de mensen toen gebruikten om stukken van vuurstenen af te slaan, om wapens en werktuigen te maken. Blijf dus binnen de lijnen van de steen. Of zou de steen misschien onderdeel zijn geweest van een groter kunstwerk? Dat mag je dan ook tekenen. Toen de tekening gemaakt werd, waren er nog geen auto's, scholen of huizen. De mensen trokken rond in kleine groepjes van een paar gezinnen en leefden van de paarden en mammoeten die ze doodmaakten met speren en bijlen. En van vissen die ze vingen in de rivier. Ze woonden in tenten of in grotten. Wat mensen toen dachten weten we niet.

Niemand schreef toen nog iets op. Daarom is iedereen blij met deze tekening, al weet nog niemand want hij voorstelt. Misschien brengt de door jouw afgemaakte tekening de geleerden op een idee!

Stuur voor 30 okt je tekening naar de Kinderpagina, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Zet naam, leeftijd en adres erbij en Steen op de enveloppe.

    • Hendrik Spiering