Klacht EU over heffing Zuid-Korea op alcohol

BRUSSEL, 19 SEPT. De Europese Commissie heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève een klacht ingediend tegen hoge heffingen op westerse alcoholhoudende dranken in Zuid-Korea.

Brussel meent dat Zuid-Korea met deze heffingen de eigen markt op oneerlijke wijze afschermt. In dat Aziatische land geldt een extra belasting van honderd procent op whisky uit de Europese Unie. Voor wodka geldt een heffing van tachtig procent, terwijl de plaatselijke drank soju maar voor 35 procent belast wordt.

Soju is de meest populaire drank op de Zuid-Koreaanse markt voor alcoholhoudende dranken, die jaarlijks goed is voor een omzet van 5 miljard ecu (11 miljard gulden).

De EU exporteert op jaarbasis wereldwijd voor 4 miljard ecu (8,8 miljard gulden) aan alcoholica. Zuid-Korea draagt daar voor 183 miljoen ecu (402 miljoen gulden) aan bij.

De Wereldhandelsorganisatie gaat Zuid-Korea nu eerst om opheldering vragen. Vervolgens kan de Geneefse organisatie besluiten tot de instelling van een panel, dat bindende uitspraken kan doen. Doorgaans krijgt een dergelijk panel een half jaar de tijd om de verschillende betrokken partijen te horen. (ANP)

GWK Bank Profijtgiro 3,90% 3,90% ƒ 25.000,-