Extra beveiliging voor Geerhorst bleef uit

SITTARD, 19 SEPT. De directie van de penitentiaire inrichting De Geerhorst heeft enkele jaren geleden aangedrongen op maatregelen om ontsnappingen per helikopter te voorkomen, maar heeft van Justitie nul op rekest gekregen. “Er is over gesproken om stalen kabels boven de luchtplaats te spannen, maar van hogerhand is toen beslist daar vooralsnog niets aan te doen,” aldus directeur J. Gorissen. Volgens een woordvoerder van Justitie is afgezien van kabels omdat dat “ook weer ontsnappingsmogelijkheden creëert”.

Gisteren deed een helikopter van het type Robbinson-22 een mislukte poging een gevangene uit de Geerhorst te bevrijden. Helikoptervliegers beschrijven dit toestel als een “bromvlieg” of “speelgoedheli”. Het toestel trachtte te landen op de luchtplaats maar raakte daarbij een lichtmast. De piloot kwam om het leven. Volgens justitie kwam de helikopter vermoedelijk voor een Colombiaan die vastzat voor drugshandel. De man zou al tweemaal eerder hebben geprobeerd te ontsnappen.

Volgens Gorissen wordt bij de Geerhorst wel rekening gehouden met ontsnappingen via de lucht. Zo wordt de inrichting gewaarschuwd wanneer een nabijgelegen gasleiding per helikopter wordt geïnspecteerd en heeft het personeel de instructie gekregen verdachte vliegtuigen te signaleren. “Dan bellen we de Luchtverkeersbeveiliging om te vragen of het toestel is aangemeld. Gisteren kon dat niet, omdat de actie veel te snel ging. Ineens kwam er een helikopter over de muur.” De Geerhorst ligt overigens in de noordelijke aanvliegroute van vliegveld Beek, zodat voortdurend toestellen laag overkomen.

In de eerste drie jaar na de opening van de Geerhorst in 1990 hadden zes ontsnappingen plaats, waarbij telkens meerdere gevangenen ontkwamen. Twee van de ontsnapten zijn nog steeds voortvluchtig, waaronder een Colombiaan die wegens drugshandel vastzat. Sindsdien is voor twee miljoen gulden aan extra beveiliging aangebracht. Een gewelddadige ontsnapping in 1993 was aanleiding voor de oprichting van een Tijdelijk Extra Beveiligde Inrichting in Vught en zwaarbeveiligde afdelingen in andere gevangenissen.

De extra beveiliging in de andere gevangenissen, waaronder de Geerhorst, is inmiddels opgeheven om de nieuwbouw van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught te bekostigen. Sinds augustus zijn twee afdelingen hiervan in gebruik. In totaal kunnen er 35 gevangenen verblijven. Directeur P. Koehorst weet niet waarom de drugsbaron uit de Geerhorst niet in de EBI zat. “Meestal hebben we wel plaatsen over. Maar we passen een zeer strenge selectie toe. Het is niet zo dat alle drugsbaronnen automatisch in de EBI terechtkomen. Er moeten sterke aanwijzingen zijn dat ze extreem vluchtgevaarlijk zijn en beschikken over zeer veel middelen.”

De helikopter die de vluchtpoging van gisteren ondernam was eigendom van de firma Paramount uit het Belgische Diest, die ook vlieglessen verzorgt. Paramount had het toestel gestald op een terrein van Romain Schots in Halen, nabij Hasselt. Volgens R. van der Haaring van Heli Holland in Lelystad is België “op helikoptergebied een beetje een rommellandje”. “Er zijn teveel bedrijven en ze kijken minder nauw dan in Nederland naar wie toestellen huren of wie er les komt nemen”. Van der Haaring acht de kans groot dat de verongelukte piloot een oud-student van Paramount is, omdat men voor het stelen van een heli de stallingsprocedures van het bedrijf moet kennen alsmede eventuele beveiligingsmaatregelen.