DSM trekt zich terug uit Duitse Mitras Industries

Niet bekend

DSM Resins was sinds 1995 aandeelhouder in Mitras Industries Holding, een samenwerkingsverband dat toen werd opgericht met Mitras Industries. De daarmee beoogde herstructurering in de productie van kunststof vormdelen heeft inmiddels zijn beslag gekregen.

Beide bedrijven zeggen zich nu weer toe te leggen op hun kernactiviteit. Voor DSM is dat de fabricage van harsen en zogeheten compounds (bindmiddelen) voor de productie van glasvezelversterkte vormdelen, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor auto's en behuizingen van elektronische apparatuur. Mitras Industries heeft juist de productie van die vormdelen en behuizingen als hoofdactiviteit.

De Duitse onderneming blijft een belangrijke afnemer van door DSM Resins geleverde grondstoffen. Ook blijven Mitras en DSM samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe glasvezelversterkte kunststof producten.

Volgens DSM is de terugtrekking uit Mitras Industries een logische stap: “We hebben een paar jaar geleden besloten dat we niet meer in het persen van onderdelen wilden zitten. We hebben daaraan in feite in twee stappen, de joint venture was de eerste, invulling gegeven”.

De joint venture werd indertijd opgezet om een sterke speler te worden op de Europese markt, toen sterk versnipperd en hard aan herstructurering toe. Ook nu nog gaat het om een vechtmarkt, waarin Mitras dankzij een reorganisatie en de ontwikkeling van nieuwe producten redelijk overeind blijft.

Mitras Industries, waarnaar destijds 970 werknemers van DSM overgingen, is inmiddels een van de grotere fabrikanten van kunststofonderdelen in Europa. Het bedrijf heeft vestigingen in Duitsland, Scandinavië, Engeland, Frankrijk en Spanje.