Crédit Lyonnais herstelt winst

PARIJS, 19 SEPT. Crédit Lyonnais, de Franse staatsbank, heeft haar bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar vertienvoudigd. Het bericht was, na jaren rampspoed, reden tot tevredenheid. Van opgetogenheid was nog geen sprake. “We zullen de overheid geen bijdrage meer vragen”, beloofde president Jean Peyrelevade niettemin.

CL haalde het eerste halfjaar een resultaat van 601 miljoen francs (200 miljoen gulden). Over de zelfde periode van het vorige jaar was dat 67 miljoen francs. Die positieve ontwikkeling was voornamelijk te danken aan het lang verwachte herstel van de binnenlandse bankactiviteiten.

Crédit Lyonnais heeft eind jaren '80 en begin jaren '90 gigantische verliezen geleden, onder meer op onroerend goed en filmfinanciering. De dubieuze bedrijfsonderdelen zijn in een aparte sanerings-eenheid ondergebracht. Verwacht wordt dat het drama, waar de justitie nog steeds verantwoordelijken voor zoekt, de Franse belastingbetaler uiteindelijk 50 miljard gulden zal kosten.