Bonus van miljoen gulden voor snelste marathon

AMSTERDAM, 19 SEPT. De winnaar van de marathon van Amsterdam ontvangt op 2 november een miljoen gulden als hij de beste tijd van het jaar loopt. Het zou de hoogste winstbonus zijn die ooit in de wereld is uitgekeerd bij een marathon. De verzekeringspremie voor het miljoen wordt gefinancierd door hoofdsponsor Delta Lloyd.

De beste tijd van 1997 staat op naam van de Portugees Domingos Castro die in april in Rotterdam 2.07,51 liep. De mogelijkheid bestaat dat die prestatie nog vóór de wedstrijd van Amsterdam wordt verbeterd. Op het programma staan namelijk nog de marathons van onder meer Berlijn en Chicago. De marathon van New York wordt op dezelfde dag gelopen als die van Amsterdam, maar eindigt door het tijdsverschil later. De tijd van de winnaar in New York zal daarom geen invloed meer kunnen hebben op het al dan niet uitbetalen van het miljoen.

Volgens Jos Hermens, die verantwoordelijk is voor de samenstelling van het deelnemersveld, moet op het parcours in Amsterdam een snelle tijd mogelijk zijn. Goede weersomstandigheden zijn dan wel een vereiste. Vorig jaar werd de Amsterdamse marathon geteisterd door een harde wind. De organisatie zou om het risico op slecht weer te verkleinen in de toekomst de wedstrijd willen verplaatsen naar een dag in oktober. De atletiekunie KNAU is gevraagd of er in die maand nog een geschikte datum te vinden is op de overvolle kalender.

De marathon van Amsterdam heeft dit jaar weer een andere start- en finishplaats, het Olympisch Stadion. Vorig jaar was de nieuwe Arena plaats van handeling. De accommodatie bleek echter niet toereikend om duizenden lopers te herbergen. “Vorig jaar waren veel atleten ontevreden over de omstandigheden. Daarom staat de service aan de deelnemers deze keer voorop”, aldus organisator Rob Pauel.

Er zullen ook minder atleten worden toegelaten dan vorig jaar toen er ongeveer 10.000 lopers meededen. Nu wil men niet verder gaan dan 6.000. De vraag is echter of dat aantal zal worden gehaald. Voorlopig schreven zich nog maar 3.000 deelnemers in. De Amsterdamse marathon zal op zondag 2 november de laatste activiteit zijn die in en rondom het oude Olympische Stadion plaatsvindt. Een dag later wordt begonnen met de grootscheepse renovatie.

Hermens heeft het deelnemersveld nog niet rond. Wel contracteerde hij al twee toplopers, de Keniaan Sammy Korir, nummer drie in Rotterdam, en de Ethiopiër Abebe Mekonnen, vijfde in Rotterdam. Hermens, die een budget van 600.000 gulden tot zijn beschikking heeft - 150.000 gulden minder dan in 1996, streeft naar een deelnemersveld van oudere atleten en aankomende talenten.