BIMBO GIRL

Mattel, de fabrikant van Barbiepoppen, is in Los Angeles een proces begonnen tegen de hitsingle 'Barbie Girl' van de Zweeds groep Aqua. Volgens Mattel maakt het liedje, dat nu op nummer 11 in de Amerikaanse Top Honderd staat, onder meer inbreuk op de Barbie-auteursrechten. Mattel eist dat alle cd's en video's van 'Barbie Girl' worden teruggetrokken.

De firma Mattel vindt dat het liedje de Barbiepop ten onrechte verbindt met 'seksuele en andere onsmakelijke thema's'. Als bewijs hiervoor citeerde de advocaat van Mattel een paar zinnen, die Lene Grawford Nystrom als Barbie en Rene Dif als Barbie's vriendje Ken zingen. 'Kiss me here, touch me there', zingt Nystrom onder meer en: 'I'm a blond bimbo girl in a fantasy world'.

Platenmaatschappij MCA, die Aqua's Barbieliedje uitbrengt, is niet van plan de cd's terug te brengen. Volgens MCA is 'Barbie Girl' geen parodie op Barbie maar levert het nummer 'sociaal commentaar'. Het nummer stond in Denemarken elf weken op nummer 1 en is nu wereldwijd uitgebracht.