Bijbel

De Bijbel zit in de lift. Van de Herziene Groot Nieuws Bijbel (1996), een opgeschoonde versie van de vertaling 'in hedendaags Nederlands' uit 1983, zijn in de eerste helft van dit jaar 25.000 exemplaren verkocht. Vergeleken met de versie uit 1983 die volgens critici 'te vrij' zou zijn vertaald, is nu gekozen voor een meer orthodoxe weergave.

Er staat weer 'gerechtigheid' in plaats van een omschrijving als 'goed doen', verduidelijkt Anja de Zeeuw van het Bijbelgenootschap. 'Met deze bijbel hebben we publicitair aardig gescoord. We hebben er uitgebreider mee geadverteerd dan gebruikelijk, onder meer in HP/De Tijd en Libelle. De hoge verkoopcijfers hebben mij ook wel verbaasd. Kennelijk kan ontkerkelijking losstaan van belangstelling voor zaken van het geloof.' Uit onderzoek van Intomart is vorig jaar gebleken dat bijbelbezit en bijbellezen de voorgaande zeven jaar waren gestegen, vooral onder rooms-katholieken en jongeren.

    • Joris Abeling