Beurshandel verveelt zich op rustige vloer

AMSTERDAM, 19 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend nauwelijks in beweging gekomen. Handelaren zeggen dat er weinig berichten zijn die aansporen tot aan- of verkoop van aandelen. De beursindex stond vroeg in de middag op 903,50 punten.

AMSTERDAM Niets leek de beurshandel op Beursplein 5 vanochtend te kunnen inspireren. Dat Wall Street met winst was gesloten werd voor kennisgeving aangenomen, evenals de verdere opmars van de dollar. Ook het aflopen van de optiecontracten aan het einde van deze dag kon geen beweging in de koersen veroorzaken.

Volgens een handelaar lijkt het enige doel van vandaag het boven de 900 punten houden van de AEX-index. Voor de AEX-put-opties die vandaag aflopen, en waarmee beleggers speculeren op een lagere index, hoeft dan minder te worden uitgekeerd. “Zo te zien gaat dat makkelijk lukken”, zei deze handelaar vanochtend.

Hoogovens was procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. De certificaten op aandelen van het staalbedrijf stegen 3,80 gulden (3,1 procent) naar 126 gulden. Koninklijke Olie ging 1,6 procent (1,80 gulden) omhoog naar 110,10.

De andere internationals stegen minder scherp. Op het bericht dat Unilever in Azië dubbele groeicijfers kan halen volgde nauwelijks reactie. De zeep- en ijsfabrikant steeg een dubbeltje op 424 gulden. KLM werd ook een dubbeltje meer waard op 69,60 gulden. Akzo Nobel verloor 0,70 gulden op 329,30 gulden.

De sterkste daler was Nedlloyd die 0,90 gulden (1,4 procent) daalde naar 63 gulden.

De Midkap-index, voor middelgrote fondsen, verroerde netzomin als de AEX-index. De Midkap ging slechts vijf punten omhoog (0,35 procent) naar 1440 punten.

De bouwfondsen vertoonden meer beweging dan de rest van de beursfondsen. De komende jaren rekent deze sector op een toename van opdrachten, waardoor de winsten op peil kunnen blijven. Bouwbedrijf BAM Groep, dat gisteren een overname bekendmaakte en de reorganisatie in Duitsland heeft afgerond, steeg acht gulden op 129,50, een winst van bijna 7 procent. Ingenieursbureau Fugro behaalde een winst van drie gulden op 69,70 gulden. Ook aannemer Boskalis boekte winst op 40,80 gulden, een plus van 1,30 gulden.

De Amerikaanse dollar zette zijn opmars in Europa voort. In Amsterdam steeg de koers weer boven de twee gulden uit. Tegen het middag lag de koers op 2,0048 tegen een slotkoers van 1,9915 gisteren. Het Britse pond sterling steeg van 3,2175 naar 3,2209.

NEW YORK Wall Street stond gisteren halverwege de dag op een winst van 130 punten na berichten over een terugval van de Amerikaanse export in juli.

Dit werd opgevat als een signaal voor een afzwakkende economie, waardoor inflatiegevaar en de kans op een renteverhoging afnemen. Winstnemingen drukten later op de dag de koers. Het Dow Jones-gemiddelde sloot uiteindelijk op 7922,72 punten, een dagwinst van 36,28 punten.

TOKIO Ook op de effectenbeurs van de Japanse hoofdstad was het vandaag rustig.

Een kleine koopgolf tegen het sluiten van de markt zorgde voor een stijging van de Nikkei-index met 128,12 punten tot 18.058,21. Op de beurs werden 470 miljoen aandelen verhandeld.