Besluit verhuizing valt nog dit jaar; Philips-top wil naar Amsterdam

ROTTERDAM, 19 SEPT. Philips overweegt zijn concernhoofdkantoor te verplaatsen van Eindhoven, de stad waar het bedrijf is ontstaan en groot geworden, naar Amsterdam. Een besluit zal voor eind van dit jaar worden genomen.

Het elektronicaconcern denkt naar verluidt aan een locatie op de Zuid-As, het meest prominente kantorengebied van de hoofstad in de buurt van Schiphol, waar ook de grootbanken ABN Amro en ING hun hoofdkantoren bouwen.

Philips bevestigde vanochtend dat binnen de concerntop over verplaatsing van het hoofdkantoor wordt gesproken. Voor het einde van dit jaar moet die discussie zijn afgerond.

Binnen Philips circuleerden al langer geluiden dat topman C. Boonstra en de zijnen Eindhoven als vestigingsplaats ongeschikt en te provinciaal vinden. Vrijwel alle divisies van Philips houden hun hoofdzetel in Eindhoven. Het bestaande hoofdkantoor in Eindhoven is verouderd en te ruim, nu de concernstaf is gehalveerd tot ongeveer 350 man. Philips wil zijn hoofdkantoor losmaken van de overige bedrijfsactiviteiten in Eindhoven en wil liever in het financiële centrum van Nederland zitten. “Daarbij is de omgeving van Schiphol zeker een optie”, aldus een woordvoerder.

Volgens Philips is voor het soort functies in de 'corporate staf' - het zal behalve de raad van bestuur gaan om stafdiensten zoals financiën, strategie, accounting en global brand management, in totaal 300 à 400 mensen - Amsterdam meer een center of competence dan Eindhoven, dat veel meer te bieden heeft op technisch gebied.

Eindhovens burgemeester Welschen noemt een eventuele verhuizing een slechte zaak, en niet alleen omdat er arbeidsplaatsen uit de 'Lichtstad' verdwijnen. “Veel belangrijker is dat er een verkeerd signaal wordt afgegeven.” De regio heeft volgens Welschen de afgelopen jaren alle mogelijke moeite gedaan bedrijven naar Zuidoost-Brabant te halen. “We presenteren de regio als een industrieel kenniscomplex. Als het belangrijkste bedrijf dat daar is gevestigd het hoofdkantoor verplaatst, is dat voor ons en voor de buitenwacht een signaal in de verkeerde richting”, zegt Welschen, die het bedrijfsleven wil mobiliseren om Philips in zijn stad te houden.

Voor de vakbonden komt de discussie over verplaatsing van het hoofdkantoor als een volslagen verrassing. “We hebben begin deze week nog met de directie gesproken over het hoofdkantoor. Daarbij is niet gemeld dat de directie de verhuizing bespreekt”, aldus J. Cuperus van de Industriebond FNV.

De FNV is tegen de verhuizing omdat deze geldverslindend is, juist nu Philips in de organisatie snijdt om kosten te besparen. “Philips ís Eindhoven, wij zullen alle moeite doen om te zorgen dat het hoofdkantoor blijft waar het hoort”, aldus Cuperus.