Zeven jaar voor beroepsopleiding

DEN HAAG, 18 SEPT. Scholen voor middelbaar beroepsonderwijs (MBO) komen met zevenjarige opleidingen voor scholieren die op een hogeschool (HBO) willen doorstuderen.

HBO-Raad en BVE-Raad, die de instellingen van hoger-, middelbaar- en beroepsonderwijs vertegenwoordigen, zien daarmee kans scholieren met een MBO-diploma een jaar sneller door verwante vierjarige HBO-studies te loodsen.

Nu doen MBO-gediplomeerden daar nog acht jaar over, vier jaar in het middelbaar beroepsonderwijs en vier jaar op de hogeschool.

Het voorstel is een antwoord op het plan van minister Ritzen (Onderwijs) om MBO-gediplomeerden niet vier jaar studiefinanciering te geven op de hogeschool maar drie jaar in het geval ze een verwante studie volgen.

Beide organisaties, die zich hebben verbonden met het bedrijfsleven, menen met hun plan de effectiviteit en het aanzien van het beroepsonderwijs te kunnen verbeteren. Het platform laat zich leiden door onderzoek waaruit blijkt dat 56 procent van de opleidingen zo verwant is, dat MBO-gediplomeerden de aansluitende studie op een hogeschool mogelijk in drie in plaats van vier jaar kunnen doen. Voor 21 procent van de opleidingen kan dat zeker, voor 35 procent was dat volgens het onderzoek van deze zomer nog onduidelijk.

Met name de HBO-raad is boos op minister Ritzen, die in zijn hoger onderwijsplan met een lijst kwam van 85 procent van de opleidingen die verwant zijn. Volgens een afspraak van de minister en HBO-Raad kan de overheid door een driejarige HBO-programma 70 miljoen aan studiefinanciering besparen.

“Voor 44 procent van de opleidingen is dat echter onmogelijk”, stelde voorzitter A. van der Hek van de HBO-raad. “Een deel van die 70 miljoen komt dus voor rekening van de minister. De lijst van Ritzen is onuitvoerbaar en kan voor ons geen uitgangspunt zijn.” Om die reden verweet Van der Hek de minister in een commentaar op de begroting “regelzucht”.