Weight Watchers in de knel; Afslankclub doet aanvraag faillissement

NAALDWIJK, 18 SEPT. De afslankclub Weight Watchers in Nederland heeft faillissement aangevraagd. De Amerikaanse licentiegever Weight Watchers International heeft de vergunning voor de Nederlandse organisatie Means BV ingetrokken. Means spreekt van een “uitzichtloze situatie”.

Weight Watchers is al een aantal jaren op zijn retour. Eind jaren tachtig kende de club in Nederland een piek van 20.000 klanten. “Als het er nu 4000 à 5000 zijn, mogen we blij zijn”, aldus een woordvoerder. De concurrentie is enorm. “Denk eens aan de bestsellerreeks van Montignac.”

De veelgekochte dieetboeken van de Fransman Michel Montignac gaan als warme broodjes over de toonbank. Ook maaltijdvervangers en andere - vaak veel voordeliger dieetclubs - hebben Weight Watchers de das omgedaan. Verder laat het Weight Watchers-cursusmateriaal zich gemakkelijk kopiëren, zodat mensen goedkoop op eigen houtje kunnen afslanken.

Means (150 medewerkers, velen in deeltijd) is pas sinds juni 1995 gelieerd met Weight Watchers. Het bedrijf nam de rechten over van Euroslim, dat in financiële moeilijkheden was geraakt. Toen al gaf de directie te kennen dat Weight Watchers nogal wat van zijn oude glorie had verloren. Maar gezien het volgens haar goede imago kon de formule nog wel worden opgetuigd. De dalende tendens bleek echter niet te keren.

Onduidelijk is wat nu met de Weight Watchers-organisatie gaat gebeuren. Er geldt een ledenstop wegens “wat calamiteiten”, zo luidt de boodschap aan mensen die zich voor een afslankprogramma willen opgeven. “Over twee weken weten we wat meer”, aldus een medewerkster. De bestaande cursussen gaan gewoon door.

Niet bekend

Weight Watchers International in New York heeft een eigen kijk op de situatie. Het contract met Means is niet opgezegd, maar Means is failliet gegaan, dus verdere samenwerking is onmogelijk, aldus een woordvoerder. De onderneming zegt met andere partijen te praten om mensen die al betaald hebben alsnog verder te helpen. (ANP)