Waarmerk tegen cd-piraterij

HILVERSUM, 18 SEPT. Om de wereldwijde handel in illegale cd's aan te pakken komt er een waarmerk op cd's. Het initiatief is genomen door het Veldhovense bedrijf ODME, marktleider op het gebied van cd-persen. Directeur Dielissen van ODME heeft zijn plannen vanmorgen bekendgemaakt.

Bij de grootschalige illegale handel in cd's, waardoor de platenindustrie jaarlijks een verlies lijdt van 10 miljard gulden, zijn behalve de illegale cd-persers ook de makers van die persen onder vuur komen te liggen. De piraten uit het voormalige Oostblok en het Verre Oosten betrekken hun apparatuur van westerse fabrikanten. ODME wil samen met een andere producent werken aan persen die voorzien zijn van een waarmerk. Dat komt op de moeder-cd en vandaar op de legaal gekopieerde CD's. Het ontbreekt echter op illegale kopieën die daardoor eenvoudig te herkennen zijn. Dielissen verwacht dat de technische verwezenlijking van het waarmerk eind dit jaar rond is.(ANP)