Voorronde Wk Volleybal

Een week na de geslaagde machtsgreep van de Nederlandse mannenploeg op het EK staan de volleybalsters voor de taak zich te plaatsen voor het WK in 1998 in Japan. Morgenavond speelt de selectie van Bert Goedkoop de eerste wedstrijd in een poule van vier landen tegen het zwakke Spanje. Ook van Letland en Polen worden geen wonderen verwacht in Amsterdam.

Alleen de winnaar van het mini-toernooi plaatst zich voor het WK. Mocht Nederland een misstap maken, dan heeft het als de nummer twee op de Europese ranglijst (achter Rusland) het recht op een even onduidelijke als loodzware herkansing. “Maar zover laten wij het niet komen”, zei Goedkoop. De bondscoach heeft het vizier al gericht op de Spelen in 2000. Daar is ook zijn selectiebeleid op afgestemd, want lange en fysiek sterke vrouwen hebben bij hem de voorkeur gekregen.

Goedkoop vindt het kwalificatietoernooi belangrijker dan het daarop volgende EK in Tsjechië. “Omdat we bij het WK niet mogen ontbreken.”