Voorkeur; Muziek

GERGJEV FESTIVAL Het tweede Gergjev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft als titel 'Extase en verstilling' en wordt in De Doelen op 18 sept 20u15 tot en met 26 sept voortgezet met o.a. opera's, zoals een serie voorstellingen in de Rotterdamse Schouwburg van Strauss' Salome in de regie van Willy Decker en concertante uitvoeringen van Berlioz' La damnation de Faust en Wagners Lohengrin. Daarnaast zijn er concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, allerlei kamermuziekconcerten, films in de Pathébioscoop en evenementen voor kinderen en gratis concerten. Voor vrijwel alle onderdelen zijn nog kaarten beschikbaar bij de kassa's van Doelen, Schouwburg, bioscoop en De Unie.

FESTIVAL MUSICA SACRA Het grotendeels gratis toegankelijke Festival Musica Sacra in Maastricht biedt 19, 20 en 21 sept 18 uitvoeringen, waarvan een aantal verweven is met liturgische diensten in in de O.L. Vrouwekerk, de St. Servaaskerk, de St Janskerk, de Lutherse Kerk, de synagoge en het Theater aan het Vrijthof. Bijzondere venementen zijn de wereldpremières van de Missa Salsa door Nueva Manteca en de Missa van Theo Brandmüller. Inf. en res.: Uitbalie 043-3505555. Internet: Theateraanhetvrijthof.nl.

AIDA De voorstellingen van Verdi's Aida, in januari volgend jaar in de Rotterdamse Ahoy', worden op 24 sept 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw voorafgegaan door een publiek toegankelijke concertante uitvoering, waarbij een cd-opname wordt gemaakt die in januari beschikbaar is. De Württembergische Philharmonie Reutlingen wordt gedirigeerd door Roberto Paternostro, solisten zijn o.a. Olga Romanko (Aida), Maurizio Frusoni (Radames) en Elisabetta Fiorillo (Amneris).

GREGG BENDIAN PROJECT De Amerikaanse slagwerker Gregg Bendian presenteert zijn sterk bezette groep met Vinny Golia (saxen), Paul Smoker (trompet) en Mark Dresser (contrabas). 18 sept BIMhuis Amsterdam.

BADR MIANDAD Opzwepende soefi-liederen worden beloofd door het negen-koppige ensemble van zanger Badr Miandad, een volle neef van de onlangs overleden qawwalli-ster Nusrat Fateh Ali Khan met wie Miandad in elk geval het corpulente postuur gemeen heeft. 19 sept RASA Utrecht, 20 sept Maastricht (23u, Musica Sacra festival), 27 sept Soeterijn Amsterdam.

MOUSE ON MARS Duits remixerscollectief werkte al eens met Stereolab en treedt in het voetspoor van landgenoten als Neu! en Kraftwerk, op zoek naar de ziel in de computer. 18 sept Paradiso, Amsterdam.

KELLY FAMILY Zou de hitfamilie zich op het podium net zo uitbundig verkleden als in de videoclips? In dat geval is de Kelly Family de beste popgroep van de achttiende eeuw. 20 sept (middag en avond) Martinihal, Groningen, 21 sept (middag en avond) Ahoy, Rotterdam.

SOVIET SEX New wave-legende rond kunstschilder Peter Klashorst is terug, 'opgevioold' door zangeres Ellen ten Damme. 21 sept Winston, Amsterdam.