Veterane mag weer schoppen uitdelen in volleybalteam

De internationale carrière van volleybalster Vera Koenen (30) werd onlangs met drie weken verlengd. Bij de WK-kwalificatie en het EK vervangt de veterane de geblesseerde Jettie Fokkens.

AMSTERDAM, 18 SEPT. Een grimas trekt over het gezicht van Jettie Fokkens als ze haar in gips verpakte onderbeen bekijkt. “Behoorde ik voor een groot toernooi eindelijk eens tot de selectie, heb ik dit weer”, verzucht de roodharige spelverdeelster van Volco, die minimaal een maand is uitgeschakeld. Eerder hadden de routiniers Cintha Boersma en Jerine Fleurke al wegens blessures moeten bedanken voor de Nederlandse ploeg. Om de balans tussen onervaren jonkies en gelouterde spelers niet nog verder te verstoren, deed bondscoach Bert Goedkoop een beroep op een reeds afgeschreven volleybalster.

Vera Koenen had “zich rot gelachen”, toen Goedkoop haar vorige week verzocht zich nog eén keer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg als stand-in voor de vaste regisseuse Riëtte Fledderus. “Zij kan dat”, stelde Goedkoop. “Met weinig training, veel ervaring en nog meer lef terugkeren in het Nederlandse team. Koenen ziet haar selectie niet als een probleem, maar als een uitdaging. Ik heb voor haar gekozen, omdat ik dit jaar prioriteit geef aan plaatsing voor het WK in Japan.”

De 30-jarige Koenen was na een voortreffelijke laatste seizoenhelft bij Link/AMVJ juist teruggekeerd naar aartsrivaal Martinus om met enkele vriendinnen vrolijk uit te drijven in de eerste divisie. “Maar omdat van het eerste team niemand meer over was, spelen we dit seizoen toch in de eredivisie.” Dat leek Koenen een aardige afsluiting van haar loopbaan en de invitatie van Goedkoop om de reservebank te bezetten tijdens de WK-kwalificatie in Amsterdam en het EK in Tsjechië kwam dan ook “volslagen onverwacht”.

Ze accepteerde de uitnodiging met gemengde gevoelens. Koenen: “Ik vind het echt sneu voor Fokkens. Die meid werkt er zo hard voor. Altijd stond iemand anders op haar plaats en nu ze wel tot de selectie behoort, raakt ze geblesseerd. Als ik iemand een plaats in het Nederlandse team gun, is het Jettie.” Koenen weet uit ervaring hoe moeilijk de positie van de tweede spelverdeelster is. Ze speelt over twee weken - wederom als reserve - haar vierde EK, was twee keer actief op een WK en tijdens de Spelen van Barcelona in 1992 mocht Koenen af en toe Heleen Crielaard aflossen als architecte van het Nederlandse vrouwenteam.

Gisteren sloeg Koenen een training met de nationale ploeg over. “Om me niet meteen over de kop te laten jagen. Toen Oranje de World League speelde, balde ik lekker op het strand. Bovendien ligt het tempo bij de nationale ploeg twee keer hoger dan in de eredivisie.” Met Marije te Winkel van Martinus veroverde Koenen een bronzen medaille op de NK beachvolleybal in Scheveningen. “Gewoon lekker voor de lol.”

Toch is de passie niet verdwenen bij de gedreven spelverdeelster. “Ik werd vorig seizoen bij Martinus gedwongen te stoppen en het gaf me een kick bij AMVJ te bewijzen dat ik nog met de besten mee kan.” In de play-offs voor het Nederlandse kampioenschap stak Koenen zelfs de vaste spelverdeelster van Nederland, Riëtte Fledderus, naar de kroon. Het was in die zin dus geen verrassing dat Goedkoop teruggreep op een volleybalster, die haar technische beperkingen moeiteloos kon compenseren met haar charisma.

“Elk team heeft iemand nodig van wie zowel een tikje op de wang als een schop onder de kont wordt geaccepteerd. Die rol kan ik ook bij het Nederlandse team nog wel vervullen.” Daartoe moesten wel enkele plooien worden gladgestreken, want Koenen en Goedkoop botsten in het verleden regelmatig. “Ik ben een kwelling voor mijn trainers”, zegt ze. “Ik heb het hart op de tong liggen. Ik geef altijd en overal mijn mening. Hoewel ik nu afstand heb genomen van het volleybal wil ik nog altijd winnen.”

“Goedkoop heeft in feite hetzelfde karakter als ik. We hebben inderdaad de nodige strubbelingen gehad. Bert en ik hadden echter alles al uitgesproken. Ik vertrok bij het Nederlandse team in een turbulente periode, toen de NeVoBo Toon Gerbrands al naar voren had geschoven als opvolger van Goedkoop. Ik had het na negen jaar wel gezien. Elke zomer was het weer hetzelfde, trainen, spelen en niets anders. Ik heb me nu met een wezenlijk ander gevoel bij de groep gemeld.”

“Ik beschouw dit ook niet als een comeback. Ik kom bij Oranje om te helpen, meer niet en zodra Jettie Fokkens weer inzetbaar is, neem ik weer afscheid. Alleen als iets met Fledderus gebeurt, speel ik op de komende toernooien. Mijn inbreng beperkt zich tot het sparren met de basis-zes.”

Giechelend: “Ik moest me wel even voorstellen, want ruim de helft van deze selectie kende ik niet. Ik heb gelukkig zoveel ervaring dat het mij niet uitmaakt aan wie ik de set-up moet geven.”

“Maar het A-team staat op een hoog niveau. Als het zo blijft draaien, zie je mij bij elke wedstrijd tijdens de WK-kwalificatie en het EK alleen een warming-up doen. Ik heb ook niet de behoefte me nog te manifesteren. Ik heb vrede met een rol als toeschouwer, want ik had de periode bij het Nederlandse team allang afgesloten. Ik ben immers een veteraan die het afbouwen tijdelijk heeft uitgesteld.”

    • Robèrt Misset