Toyota wil fabriek in Frankrijk

TOKIO, 18 SEPT. Toyota, de grootste autoproducent van Japan, overweegt zijn tweede autofabriek in Europa in Frankrijk te bouwen. De productie zou in 2001 beginnen, zo is dinsdag vernomen in kringen van de Japanse autofabrikant. Toyota heeft al een fabriek staan in Burnaston in Groot-Brittannië.

Een definitief besluit moet in oktober vallen. Het zou gaan om de productie van kleine personenwagens met een motorinhoud van een liter. De motoren komen uit Groot-Brittannië.

Toyota zou in overleg zijn om andere onderdelen in Oost-Europa te laten maken.

In eerste instantie wil Toyota 100.000 auto's per jaar gaan maken. Later moet dat het dubbele worden. De Japanse krant Nihon Keizai Shimbun meldt dat de fabriek wellicht komt te staan in de buurt van de ingang van de Kanaaltunnel.

Ook de plaats Valenciennes bij de grens met België zou in aanmerking komen. De krant meldt verder dat de fabrikant 200 miljard yen (3,3 miljard gulden) wil uittrekken voor investeringen in Europese projecten, waaronder ook de uitbreiding van de productie in Groot-Brittannië.

De naam van Toyota viel enige tijd geleden ook toen de fabriek van Renault in het Belgische Vilvoorde werd gesloten. De Vlaamse premier Jean-Luc Dehaene zei in juni dat er contact met de Japanse fabrikant is geweest om de Renault-fabriek voort te zetten. Hij zei toen ook dat een besluit zeker twee jaar op zich zou laten wachten. (DPA/AFP)