Tekening van John Lennon brengt ton op

LONDEN, 18 SEPT. Een tekening van de in 1980 overleden popzanger John Lennon heeft op een veiling in Londen meer dan honderdduizend gulden opgebracht. Ook voor een serie van zes brieven van Lennon werd meer dan een ton neergeteld. Een nooit uitgebrachte film van Jimi Hendrix bracht meer dan twee ton op.

Lennon maakte de tekening met viltpen in 1969 tijdens zijn beroemde 'Bed in' tournee voor de vrede, in de periode dat hij tien dagen liggend in bed met zijn echtgenote Yoko Ono doorbracht in het Queen Elizabeth Hotel in Montreal, in Canada. De tekening, waarop heftig werd geboden, kwam terecht bij een telefonische bieder, een vertegenwoordiger van de platenmaatschappij Maverick Records in Los Angeles, het platenlabel van Madonna. De verkoop maakte deel uit van een veiling van rock 'n' roll memorabilia die door Sotheby's Londen is gehouden in het Londense Hard Rock Café. Een getypte partituur van Lennon voor het liedje 'Instant Karma' uit 1970 bracht ongeveer 87.000 gulden op. Een brief uit 1965 aan zijn toenmalige vrouw Cynthia werd voor 55.000 gulden aan het Hard Rock Café verkocht. Lennon schrijft in de brief hoeveel het hem spijt dat hij zo weinig tijd heeft voor zijn dan tweejarige zoon Julian. Lennon, die in 1980 in New York werd vermoord, noemt zichzelf een “gedachteloze smeerlap”.