'Tankkoper' naar oosten

ARNHEM, 18 SEPT. Duitse winkeliers hebben veel voordeel van de grote groep Nederlanders die sinds 1 juli in Duitsland goedkopere benzine gaat halen. Bijna één op de vijf Nederlanders koopt sindsdien meer en vaker andere goederen dan benzine in Duitsland.

Dat blijkt uit onderzoek voor de zes Kamers van Koophandel in de grensstreek. Ze waarschuwen dat de Nederlandse middenstand in het grensgebied voorgoed klanten kwijtraakt als het verschil in de benzineprijs lang blijft bestaan.

De zogenaamde tankkopers besteden sinds de accijnsverhoging 50 tot 135 gulden per bezoek aan Duitsland. Het aantal tochtjes is vervijfvoudigd. Nederlanders die niet vaker dan vroeger in Duitsland zijn gaan winkelen zeggen er toch zeventien gulden per maand meer aan benzine uit te geven.

Voor het grote verschil in brandstofprijs ontstond, ging zo'n 30 procent van de grensbewoners wel eens winkelen in Duitsland. Na 1 juli is hun aantal gestegen tot 66 procent. Bijna de helft van het Nederlandse winkelpubliek zou niet naar Duitsland gaan als er niet tegelijk getankt kon worden. Voorheen kocht men er vooral goederen die in Nederland duurder zijn, zoals zeepproducten en sterke drank, maar die reden blijkt nu niet meer van belang.