Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Volgens cijfers van het CBS is het aantal aidsdoden vorig jaar met een kwart gedaald. Deskundige Coutinho geeft uitleg. Verder aandacht voor de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer en een gesprek met minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) over het akkoord over landmijnen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een reconstructie van de laatste dag van prinses Diana. En de algemene beschouwingen, toegespitst op minister Zalm. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. Een portret van het onbestuurbare Brunssum. En in zijn boek 'Koningin Beatrix, een instituut' zegt Trouw-journalist Fred Lammers dat Beatrix een hekel heeft aan Oranjevereningingen. Reacties van de auteur en de verenigingen. Ned.3, 22.33-23.01u.

DOCUMENTAIRES

Wonderen der Natuur. Natuurfilm over de Grand Canyon in het noordwesten van de Amerikaanse staat Arizona. Ned.3, 19.21-19.55u.

People's century. Serie documentaires waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door degenen die haar hebben meegemaakt. Ditmaal 1947 - Freedom now over het einde van de Britse Raj-heerschappij in India en het begin van een van de grootste democratieën ter wereld. Ghandhi's voorbeeld vond navolging en meer Europese kolonies in Azië en Afrika werden onafhankelijk. BRTN2, 20.30-21.20u.

Leviathan. Serie documentaires over actualiteiten in hun historische context. Ditmaal aandacht voor de tweedeling van Ierland. John Cole, voormalig redacteur van de BBC spreekt over de mislukte vredesonderhandelingen tussen Sinn Fein en het Britse parlement in 1921. BBC2, 20.30-21.00u.

Zembla: Werken op Wiet. Zie Tv-Vooraf. Ned.3, 20.52-21.28u.

Beschermer of Cipier. Voor de omgang met automutilerende patiënten heeft de Amerikaanse pedagoog John McGee een methode ontwikkeld, gebaseerd op kameraadschap, verbondenheid tussen verzorger en patiënt en onvoorwaardelijke wederzijdse waardering. Ned.1, 21.07-21.40u.

Horizon: Mind over body. In de conventionele medische wereld ging men er twintig jaar geleden vanuit dat het lichamelijk immuunsysteem onafhankelijk van de geest werkte. Hedendaagse wetenschappers ontdekten dat de geest wel degelijk invloed kan hebben op het welbevinden van het lichaam. BBC2, 22.25-23.15u.

Panorama: Is je Euro al gevallen? Fictieve reportage over het gebruik van de Europese munt in de praktijk geeft een beeld van een Eurojournaal, uitgezonden op 16 mei 2002. BRTN1, 22.30-23.00u.

Im Fadenkreuz von Scientology. Duitse reportage over de Scientology Church in Amerika onderzoekt de dood van een voormalig lid, waarbij de filmploeg grote weerstand ondervindt van de sekte. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

QED - Challenging children. Over de opvoeding van kinderen in het Groot-Brittannië van de jaren '90. Een project in Londen vangt kinderen, die wegens aanpassingsproblemen niet functioneren in het reguliere onderwijs, en hun ouders op. BBC1, 23.20-0.15u.

The Fine Art of Seperating People from their Money. Het slot van de drie documentaires over de invloed van reclame, gepresenteerd door Dennis Hopper, gaat in op shockerende en taboedoorbrekende reclame. Ned.3, 23.25-0.16u.

AMUSEMENT

Waskracht. Bezoek aan St. Petersburg, de stad waar Russische bands als DDT, Nautilus, Pompilius en Strange Games vandaan komen, en waar een jaar geleden een dj-school werd opgericht. Ned.3, 19.55-20.22u.

SPORT

Europa Cup II: Roda JC - Hapoel Beer-Sheva. Rechtstreeks verslag van deze voetbalwedstrijd. SBS6, 20.25-22.30u.

KUNST

Late review. In dit culturele programma aandacht voor onder meer Mike Leigh's nieuwe speelfilm Career Girls. BBC2, 0.15-0.55u.

FILMS

Les mois d'avril sont meurtriers (Laurent Heynemann, 1987, Frankrijk). Mede door Bertrand Tavernier geschreven, klinisch-macabere kat-en-muis-thriller van de regisseur van 'Il faut tuer Birgitt Haas' en 'La vieille qui marchait dans la mer'. Inspecteur Jean-Pierre Marielle versus ongrijpbare beroepsmoordenaar Jean-Pierre Bisson. TV5. 20.00-21.30u.

The Sting II (Jeremy Paul Kagan, 1983, VS). Vervolgfilm doet vergeefse poging het ingenieuze origineel uit 1973 te imiteren. Jackie Gleason als Paul Newman en Mac Davis in de rol van Robert Redford ensceneren in het New York van 1940 een bokswedstrijd om nachtclubeigenaar Karl Malden erin te luizen. RTL5, 20.30-22.25u.

La luna (Bernarido Bertolucci, 1979, Italië/VS). Freudiaans melodrama van Bertolucci, verleidelijk getoonzet op muziek van Verdi. Aan heroïne verslaafde 15-jarige jongen (Matthew Barry) ontdekt via incestueuze relatie met zijn moeder (Jill Clayburgh), zichzelf en een vader. Duitsl.2, 23.45-2.00u.

Torch Song Trilogy (Paul Bogart, 1988, VS). Verfilming van gelijknamige toneelstuk van Harvey Fierstein. Auteur zelf speelt rol van een joodse homoseksueel uit New York, die hunkert naar oprechte liefde, respect en een vaste relatie. Passend kitscherig vormgegeven smartlap zit vol zelfspot. Duitsl.1, 0.50-2.45u.

The Lone Rider in Ghost Town (Sam Newfield, 1941, VS). Aflevering uit serie low-budget-westerns met George Houston als The Lone Rider. Morgen, BBC2, 11.30-12.25u., zwart-wit.

Young Einstein (Yahoo Serious, 1988, VS). Uitgelaten klucht stelt Einstein voor als fruittelerszoon die behalve formules ook het surfen en de rock'n'roll ontwikkelde en een romance beleefde met Marie Curie. Regisseur speelt zelf de hoofdrol. Morgen, Duitsl.2, 15.30-17.00u.