PSV laat zich simpel verrassen door tegenstoten Kiev

EINDHOVEN, 18 SEPT. PSV was vijf jaar geleden het lachertje van de gloednieuwe Champions League. Nog steeds staat de Eindhovense ploeg, die zich zo graag wil manifesteren op Europees niveau, met één punt als laatste genoteerd op de ranglijst aller tijden. PSV houdt ook na de hernieuwde kennismaking met de prestigieuze competitie om de Europa Cup I de rode lantaarn stevig omklemd.

Het elftal van trainer Dick Advocaat liet zich gisteravond nogal simpel verrassen door drie tegenstoten van Dinamo Kiev, 1-3. De goldrush die de leiding van PSV voor ogen heeft in de lucratieve Champions League moet nog even worden uitgesteld. Voorlopig is de eerste winstpremie voor de neus van de Brabanders opgeëist door een ploeg uit de Oekraïne, op papier de zwakste club in groep C.

Advocaat wilde na de ontluistering zijn ploeg liever complimenteren dan bekritiseren. Inderdaad ontplooide PSV bij een 2-1 achterstand onder de impulsen van de teruggekeerde Luc Nilis fris aanvalsspel. Maar de belegering van het doel van Dinamo Kiev had slechts nóg een tegentreffer tot resultaat. PSV miste een speler die een wedstrijd kan beslissen. Terwijl concentratieverlies in de verdediging door de Oekraïeners geraffineerd werd afgestraft. Kiev maakte uit vier kansen drie treffers. PSV had alleen al in de tweede helft een handvol mogelijkheden dat niet werd benut. Nu bleef het met een kater zitten. “Er werd na afloop behoorlijk gevloekt in de kleedkamer”, bekende de ontgoochelde Arthur Numan.

Valeri Lobanovski, de voetbaldokter van de jaren zeventig en tachtig, heeft zijn oude recept weer met succes toegepast op het huidige Kiev. De jonge ploeg bestaat uit grote, sterke atleten die het initiatief heel bewust aan de tegenstander laten. De spitsen dienen ook te kunnen verdedigen. Ze loeren de hele wedstrijd op een onbewaakt ogenblik om dan genadeloos toe te slaan. “Onze sterke kant is de snelle uitvoering van de counter. Dat proberen we zo perfect mogelijk uit te voeren”, vertelde Lobanovski in het PSV-stadion.

Daarom valt het te bezien of PSV gisteravond werkelijk zo goed speelde, want de tegenstander het gevoel geven dat er genoeg ruimte is om aan te vallen past in de strategie van de voormalige Sovjet-bondscoach. Zijn spelers dienen niet alleen over kracht te beschikken, ze moeten ook razendsnel zijn. Het was opvallend dat fysieke verdedigers als Stan Valckx en Jaap Stam gisteravond moeite hadden zich staande te houden. Zij zijn sterk in de lucht, terwijl twee tegentreffers werden gemaakt uit kopballen.

“Je weet wat er kan gebeuren en toch gaat het mis”, sprak Numan vertwijfeld. Advocaat had Chris van der Weerden net als tegen Feyenoord als verdedigende middenvelder opgesteld. Het doel was om meer evenwicht te creëren op het middenveld. In de aanval ontbeerde PSV in de eerste helft echter stootkracht. De acties van Boudewijn Zenden en Gilles de Bilde waren vaak te solistische en tegen het geweld van de Oekraïeners gedoemd te mislukken. Het spitsenduo van PSV kreeg ook wel erg weinig ondersteuning van Marc Degryse. De Belg werd zeven minuten na rust vervangen door zijn landgenoot Nilis, die na een enkeloperatie alleen wedstrijdritme in het tweede elftal had opgedaan. Tegen zijn zin liet Advocaat hem al zo vroeg invallen. PSV liep op dat moment voor de tweede keer in de wedstrijd achter de feiten aan.

Dinamo Kiev nam voor het eerst de leiding na ruim een half uur spelen. Een vrije trap van Dmitrulin werd door Maksimov perfect ingekopt. Dat was onachtzaamheid nummer één in de defensie van PSV. Meteen na rust maakten de PSV'ers een tweede beginnersfout: ze verloren hun concentratie. Zjelko Petrovic werd aan de zijlijn op snelheid geklopt en Rebrov, een van de twee Oekraïense spitsen, kon de voorzet die volgde vrij inkoppen. Van der Weerden kwam te laat. Hij was echter geen mandekker. Onachtzaamheid nummer twee. De vreugde om de gelijkmaker van Wim Jonk, die uit een vrije trap door de muur heenschoot, was zo van korte duur geweest.

In de laatste minuut kreeg het moegestreden PSV ook nog een derde treffer te verwerken. Stam stak zijn been uit, maar de uitstekende counterspits Sjevsjenko draaide de bal keurig in de hoek. Onachtzaamheid nummer drie. “Dat laatste doelpunt ontstond door een verloren duel. Dat mag. Maar die eerste twee treffers zijn onnodige fouten geweest. Toch vind ik dat we als team goed hebben gespeeld”, hield Advocaat vol.

Het zat PSV ook niet erg mee. Na een slim hakballetje van invaller Nilis schoot Phillip Cocu van buiten het strafschofgebied hard op de lat. En een fraaie kopbal van de middenvelder werd even mooi op de lijn gestopt door doelman Sjovkovski. Nilis strandde ook een keer op deze sluitpost. “Wij hebben het spel gemaakt”, zei Jonk die een klasse beter speelde dan zondag tegen Feyenoord. Maar wat koop je daar voor als je thuis met 3-1 verliest? Nederlandse clubs worden in het internationale voetbal vaak gestraft voor hun positieve spelopvatting.

Over twee weken kan PSV revanche nemen in en tegen Barcelona. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan in het immense Camp Nou-stadion. Advocaat besefte gisteravond dat zijn ploeg een slechte start heeft gemaakt. “De wetten in het Europa-Cupvoetbal bepalen dat je een thuiswedstrijd moet winnen. Daarom heeft Barcelona nu al een voorsprong op ons. Al kan er in onze groep nog van alles gebeuren, de krachtsverschillen zijn zeer gering. Kiev is misschien de minst aansprekende ploeg, maar er spelen in dit team acht internationals. En die doen het heel aardig in de nationale ploeg in de poule met Duitsland.”

    • Erik Oudshoorn