Profliga voor vrouwen; Initiatief voor 'kleurrijke' voetbalploeg

AMSTERDAM, 18 SEPT. Over drie jaar moet een kleurrijk elftal zijn intrede maken in het betaalde voetbal. Dat is het streven van het Mondiaal Platform Kleurrijk Voetbal. Volgens voorzitter en initiatiefnemer Roy de Miranda staat 'gekleurd' niet alleen voor een gekleurde huid, maar ook voor de manier van spelen. “Blanke voetballers als Peter Hoekstra, Harry Decheiver en Boudewijn Zenden zijn ook kleurrijk. Voor schoffelaars is in het elftal geen plaats.”

Het Olympisch Stadion in Amsterdam is de beoogde thuishaven van de stichting. In het voormalige onderkomen van FC Amsterdam, dat binnenkort gerenoveerd wordt, hoopt het platform met een ploeg voor de dag te komen die attractief en aanvallend voetbal laat zien. Het Mondiaal Platform Kleurrijk Voetbal is een voortzetting van de ruim tien jaar geleden opgerichtte stichting Kleurrijk Voetbal.

Het platform maakt zich verder sterk voor het vrouwenvoetbal. De stichting streeft naar een betaalde profliga voor vrouwen, die eveneens over drie jaar het levenslicht moet zien. Een kleurrijk elftal mag volgens De Miranda ook daar niet ontbreken. Gisteravond werd daartoe een eerste stap gezet. In Amsterdam speelde een selectie donkere vrouwen op het veld van amateurvereniging Zeeburgia haar eerste wedstrijd tegen de vrouwen van Wartburgia. De hoofdklasser won met 2-1.

Vrouwenvoetbal is in Nederland nog altijd een ondergeschoven kind. In tegenstelling tot landen als Noorwegen, Duitsland, Brazilië en vanaf volgend jaar ook de Verenigde Staten kent Nederland geen betaalde competitie voor vrouwenvoetbal. De oorzaak daarvan is volgens Patricia Keeldar, de animator en aanvoerder van de kleurrijke vrouwenploeg, niet ver te zoeken. “In Nederland heerst een cultuur waarin eerst prestaties moeten worden geleverd, voordat sponsors met geld komen. Dat zou juist andersom moeten zijn. Als de mensen eerst maar eens inzien dat de Nederlandse vrouwen de kwaliteiten bezitten, dan komt die profcompetitie er wel.”

Een betaalde vrouwenliga is ook volgens voorzitter De Miranda niet onhaalbaar. “Er is behoefte aan een professionele opzet. Nu zie je dat veel talentvolle dames afhaken, omdat je met voetbal je brood niet kunt verdienen. Het vrouwenvoetbal is echter populair en ik denk dat sponsors dat ook gaan inzien.”

Volgens De Miranda zal een profcompetitie voor vrouwen niet gelijk een succes worden. “Het Nederlands mannenvoetbal werd ook pas bekend toen jongens als Cruijff en Swart zich met technisch voetbal in de kijker speelden. Toen Nederland internationaal aanzien vergaarde nam de populariteit van het spel toe. Zo moet het ook met het vrouwenvoetbal gaan.”

Mocht de liga er komen, dan wil het platform daar ook in aanwezig zijn met een team. De speelsters die gisteren in Amsterdam in het veld stonden, spelen normaal voor andere clubs. Maar er bestaat onder de vrouwen van het Kleurrijk elftal een grote bereidheid om over te stappen naar het nieuwe elftal.

Voorlopig blijven de kleurrijke vrouwen echter bij hun clubs. Zo nu en dan komt een selectie bijeen voor wedstrijden. De ploeg heeft nog vijf uitnodigingen liggen voor wedstrijden tegen Nederlandse clubs. Ook zijn er plannen om een buitenlandse toernee te maken. Bang dat de ploeg een tweede Nederlands vrouwenelftal wordt, is Keeldar niet. “Wij staan voor attractief, aanvallend spel en met alle respect, Nederland speelt een nogal defensief concept. Bovendien spelen wij tegen clubs en niet tegen landenteams.”