'Oranjes morrend naar viering op 30 april'

DE BILT, 18 SEPT. Koningin Beatrix had bepaald geen hoge pet op van prinses Diana, kan haar zoons en neven maar met moeite meekrijgen naar de viering van Koninginnedag en bestuurt haar hofhouding met straffe hand. Dat zijn enkele punten uit het vandaag verschenen boek Koningin Beatrix: een instituut van de journalist Fred Lammers. De Rijksvoorlichtingsdienst had het boek van Lammers nog niet gezien en had daarom vanmiddag geen commentaar.

De jaarlijkse Koninginnedag-viering op 30 april is volgens de publicist een crime voor de Oranjes. “De koninklijke familie doet alsof zij het allemaal leuk vindt, maar in feite grenst wat het staatshoofd die dag aan onbenulligheden wordt voorgeschoteld aan een belediging.”

Vooral de jongste generatie zou “balen” van de jaarlijkse volksfolklore. Lammers: “Begrijpelijk dat het koningin Beatrix steeds meer overredingskracht kost haar zoons zover te krijgen dat ze op 30 april weer in de helikopter of de koninklijke blauwe bus stappen om zich naar een afgelegen oord te laten brengen.”

Na afloop van het festijn zou de koninklijke familie de bezoeken van die dag uit en te na bespreken. “Daarbij valt heel wat te lachen”, zegt Lammers. “Gekke gebeurtenissen worden soms nagedaan. Zo hebben ook de Oranjes hun pleziertjes.”

Volgens de Gooise royalty-watcher, die zijn boek schreef voor de dood van Diana, volgt koningin Beatrix de perikelen rond het Engelse koningshuis op de voet en heeft zij in het conflict Charles-Diana partij gekozen voor de prins van Wales.

“Ondanks zijn wereldvreemd en onvolwassen gedrag vindt hij de Oranjes aan zijn kant”, schrijft Lammers. “Hij is in hun ogen de zielige figuur die slachtoffer is geworden van het hysterische gedrag van Diana. Voor Sarah Ferguson, de ex-vrouw van prins Andrew, heeft onze koninklijke familie helemaal geen goed woord over.”

Lammers noemt geen bronnen en ook geen al te precieze voorbeelden “omdat de verantwoordelijken dan te gemakkelijk te achterhalen zouden zijn”.

Lammers schat dat de monarchie jaarlijks ongeveer honderd miljoen gulden kost, al is dat niet precies na te gaan. Een deel van de kosten, zoals die van bewaking en beveiliging, valt onder diverse ministeries. (ANP)