Ontwerp klaar voor Duitse euromunten

BONN, 18 SEPT. Terwijl in Duitsland nog wordt gestreden of de euro er moet komen, is het ontwerp van de nieuwe munt al klaar. Op de 'nationale' helft van de euro staat de adelaar, de Brandenburger Tor en een eikenblad. “Typisch Duitse nationale symbolen”, zei minister Theo Waigel (CSU) van Financiën toen hij gisteren vol trots de nieuwe munten in Bonn presenteerde.

Het kabinet heeft met het ontwerp van de euro ingestemd. De euro heeft een uniforme Europese en een 'nationale' kant. In Nederland wordt op de nationale zijde de koningin afgebeeld.

Volgens Waigel maakt “het besluit van de regering om de euro van Duitse nationale symbolen te voorzien het de bevolking makkelijker het nieuwe geld te accepteren”. De munten die Waigel toonde dragen de datum 2002, alsof niet de geringste twijfel aan de invoeringsdatum van het Europese geld kan bestaan.

De munten met een waarde van 1 en 2 euro worden voorzien van de adelaar. De Brandenburger Tor staat op de eurocenten met een waarde van 10, 20 en 50. De 1, 2 en 5 eurocentmunten hebben een eikenblad. In totaal worden er twaalf miljard munten gemaakt tot de invoering van de euro op 1 januari 2002.

Intussen is duidelijk dat de euro inzet wordt van de Duitse verkiezingen, die in september 1998 worden gehouden. Bondskanselier Helmut Kohl zei gisteren dat een “planmatige invoering van de Europese Economische en Monetaire Unie” een beslissende rol speelt bij de verkiezingen. De regering neemt krachtig stelling tegen critici van de euro zoals de burgemeester van Hamburg Henning Voscherau (SPD), die tijdens de campagne voor de deelstaatverkiezingen zondag de euro ter discussie heeft gesteld.