Nieuwe snelheidscontrole

UTRECHT, 18 SEPT. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zal binnenkort op de rijksweg A2 tussen Breukelen en Maarssen een nieuw snelheidscontrolesysteem in werking stellen waaraan geen agent te pas komt.

De Utrechtse rechtbank oordeelde gisteren in hoger beroep dat de methode aan wettelijke normen voldoet. Het gaat om een geheel automatische snelheidsmeter, waarbij de gemiddelde snelheid over een afstand van 750 meter wordt gemeten in plaats van de gebruikelijke momentopname. Overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd zonder dat daar een agent aan te pas komt. Om de rechtsgeldigheid te toetsen lokte de KLPD een proefproces uit.

Een KLPD'er reed op het traject een gemiddelde snelheid van 169 kilometer per uur. De rechtbank oordeelde in de zaak dat een elektronische meting via een monitor kan worden gelijkgesteld aan eigen waarneming. De KLPD'er werd veroordeeld tot een boete van 490 gulden.