Nachthonger verslag (1)

De oproepen om nachthonger-geheimen prijs te geven resulteerde in een ordner vol brieven die aandachtig werden gelezen. Er waren lange brieven bij. Korte brieven. Post uit Paramaribo. Een brief geschreven in het vliegtuig naar de Verenigde Staten. Vrolijke brieven, treurige brieven, Aardige, eigenaardige en waanzinnige brieven.

Uit Brabant kwam een brief over nachtelijke echtelijke smulpartijen met deze mooie herinnering: “Mijn moeder sprak in de jaren dertig als zij iets heel lekker vond de spreuk: 'Zaligheid in den Heer, Troelala!”'. Er was slechts één boze brief bij de post.

De kortste brief luidde: “Kan ik ook het kookboek bestellen. Ik heb geen recept ingestuurd.” Het antwoord luidt: Een werkelijk keurige uitgeverij van literatuur en af en toe een mooi kookboek heeft belangstelling voor de nachthonger-brieven. Dat betekent dus dat brieven met recepten nog steeds kunnen worden gestuurd naar: Anne Scheepmaker, Keerngouw 3, 1151 BB Broek in Waterland. Maar die brieven doen natuurlijk niet meer mee bij de uitverkiezing van het aangrijpendste nachthonger-gerecht. Wie de prijswinnaar is wordt in een volgend 'Recept' bekend gemaakt. Het nachthonger-kookboek laat nog even op zich wachten. Nader bericht hierover volgt.

Eindelijk is de nachthonger-statistiek klaar. Van alle recepten noteerde ik de vermelde ingrediënten. Na bestudering van die lange lijst was één ding duidelijk. De nachthongerkast is in ieder geval ruim voorzien van 'onderleggers': op brood, crackers, beschuit, toast, biscuitjes en roggebrood worden 's nachts torens gemetseld en geplamuurd van hartige restjes. Uitgebreid gekookt wordt er zelden. Er wordt 's nachts ook heel anders gegeten dan overdag.

Bizar vond ik deze nachthappen: vanillevla met stukjes tomaat. Tomatenpuree met rozijnen. Een boterham met hard geworden koude kaasfondue.

Meer begrip kan ik opbrengen voor deze inzendingen:

“Voor de éénmaal per maand optredende hormonale nachthonger: brood, liefst wit, héél dik roomboter, héél dik hagelslag, nog een keer boter en hagelslag. Boterham erop. Pletten.”

“Een stuk kaas dopen in een potje met gembervocht.”

“Restje ratatouille met de inhoud van een blikje sardientjes op olie (olie afgegoten en visjes opengeklapt en graatjes verwijderd). Dan heel even de staafmixer erin, zodat een grofkorrelig prutje overblijft. Heerlijk op bijvoorbeeld geroosterd brood of grof bruin.”

Menige traiteur kan met deze nachttapenade bij een vernissage of prijsuitreiking hoge ogen gooien. Volgende keer: Welke ingrediënten staan er op de top 20 lijst van de nachthonger-statistiek.

    • Anne Scheepmaker