Minder slachtoffers aids

ROTTERDAM, 18 SEPT. Het aantal aidsslachtoffers in Nederland is drastisch gedaald, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1995 overleden 439 mensen aan de ziekte, in 1996 registreerde het CBS 335 slachtoffers. Dat is een afname van 23,6 procent. Ook het aantal nieuwe gevallen bij wie een besmetting met het aidsvirus werd geconstateerd daalde, van 486 in 1995 naar 342 in 1996. Een afname van 29,6 procent.

Het grootst aantal slachtoffers viel in 1994, toen overleden 444 mensen aan aids. Sinds het begin van de registratie van aidspatiënten in 1982, heeft de ziekte het leven gekost aan 3180 mensen. Het Aids Fonds waarschuwt voor optimisme. Volgens het fonds is de daling eraan te danken dat steeds meer HIV-geïnfecteerde mensen de zogenoemde combinatietherapie volgen. Deze leidt tot uitstel van aids, maar niet noodzakelijkerwijs tot afstel. Volgens het Aids Fonds is helaas geen sprake van afname van de problematiek.

Het Aids Fonds wijst erop dat het aantal mensen dat tegen HIV wordt behandeld sterk is gestegen, en nog steeds stijgt. De verwachting is dat de komende tijd meer mensen een HIV-test zullen ondergaan, zodat ook het aantal HIV-geïnfecteerden zal stijgen. Overigens registreert de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet hoeveel geïnfecteerden er zijn. (ANP)