Mensen en Dik Trom

Naam: Baaf Vonk

Leeftijd: 11 jaar

Scholier

“Soms lees ik zeven boeken per week. Zoveel mag ik er niet meenemen van de bibliotheek, ik moet dan een extra pasje van iemand anders gebruiken. Vooral historische boeken vind ik mooi. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, dat is mijn lievelingsboek. Pas heb ik het voor de tweede keer gelezen. Een jongen reist in een tijdmachine terug in de tijd, ik zie dat echt voor me. Als ik lees zit ik helemaal in het boek. Ik hoor niets, mijn moeder moet me wel een paar keer roepen voordat ik opkijk. Meestal lees ik twee boeken tegelijk. Thuis lees ik 's morgens voor ik naar school ga en 's middags als ik thuis kom. Voor ik ga slapen lees ik ook.

Op school lees ik dan weer een ander boek. Als het slecht weer is, mogen we van de meester in de pauze lezen en als ik snel klaar ben, kan ik tijdens de lessen nog wat lezen. Als er geen boeken zouden zijn, dan zou ik ze erg missen. Mijn vader heeft er heel veel, hij heeft er een bibliotheek van gemaakt. Als ik bij hem ben, lees ik boeken over de mens of over archeologie. Ik wil archeoloog worden. Als ik later iets opgraaf, schrijf ik er misschien wel een boek over. Maar ja, dan moet ik wel eerst iets bijzonders ontdekken. Andere kinderen noemen me soms studiebol of zo. Na drie keer krijgen ze wel een woordje terug hoor, maar ik leg mijn boek er niet voor weg. Ik ben wel anders dan de andere kinderen, denk ik. Zij spelen liever buiten. Ik begrijp meer dan mijn klasgenoten, mijn woordenschat is groter. Als ik in een geschiedenisboek een onbekend woord vind, zoek ik het op in de verklarende woordenlijst. Dat is erg handig bedacht van zo'n schrijver.

Van de verhalenboeken vind ik Dik Trom ook heel leuk. Het grappigste is dat hij een dik ventje is die niet door de deur kan. Aan kinderen die niet van lezen houden zou ik willen zeggen: lezen is leuk. En als je verdriet hebt, kun je het met een boek vergeten.''

    • Aranka Klomp